La caixa de solidaritat de l'ANC i Òmnium ha pagat les multes de Francesc Homs i Irene Rigau per la consulta del 9-N, segons han informat a El Nacional fonts d'aquestes organitzacions. Una setmana després de la posada en marxa d'aquesta recaptació s'han recollit fins ara 100.000 euros, dels quals se n'han destinat 30.000 per pagar la multa de l'exconseller de la Presidència, Francesc Homs. També s'ha costejat la de la diputada Irene Rigau, que va ser de 24.000 euros. Els promotors de la caixa s'han mostrat molt satisfets per la bona acollida i les constants aportacions.

La transferència s'ha fet de la caixa al Tribunal Suprem directament. Aquesta iniciativa per "fer front a les represàlies econòmiques que reben persones físiques com a conseqüència d’actuacions emmarcades en el procés cap a la independència" també estudia pagar la sanció d'Artur Mas i de Joana Ortega.

La caixa de la solidaritat es va inaugurar dilluns al matí i, a part de tenir com a responsables dues persones de l'ANC i dues d'Òmnium, té la presència dels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert com a auditors externs i independents. La presentació pública del projecte es va fer davant de la seu del TSJC, al passeig Lluís Companys, un cop acabada la declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la Mesa, Anna Simó.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va voler deixar clar que l'objectiu de la caixa és "demostrar que els crits de 'no esteu sols' no són en va", mentre que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va manifestar el següent: "La caixa té la vocació de demostrar que això ho vam començar junts i ho acabarem junts".

La caixa del PDeCAT

El PDeCAT també va decidir crear una caixa de resistència a principis d'aquest mes, es van decidir a fer-ho arran del judici Mas, Rigau i Ortega. En el moment que les dues entitats sobiranistes van crear la caixa de solidaritat, el partit va preferir unificar la causa i derivar l'anunci del seu web al de la campanya d'Òmnium i l'ANC.

Les entitats també paguen multes

No només han rebut multes alguns representants físics del procés, a les entitats també els hi han imposat sancions. El 9 de febrer l'Estat va embargar prop de 250.000 euros a l'ANC, amb la justificació que hi havia un ús inadequat de dades personals per dur a terme la gigaenquesta l'any 2014.

El 10 de febrer li arribava el torn a Òmnium Cultural, que va rebre una multa de 240.000 euros de part de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades pel mateix motiu: la gigaenquesta.