L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) adverteix que la tensió política entre els governs català i espanyol podria implicar una caiguda del PIB d'entre 0,4% i el 1,2%, el que representa entre 4.000 i 12.000 milions d'euros, segons quina sigui la durada de la tensió institucional. 

L'organisme posa en relleu que la manca d'una solució amb Catalunya podria suposar una important caiguda de l'economia espanyola a curt termini. L'autoritat rebaixa del 2,6% al 2,3% la previsió d'alça del PIB l'any que per la situació política a Catalunya, però adverteix que l'impacte de la incertesa sobre Catalunya podria ser de quatre dècimes si la crisi és temporal, i fins a 1,2 punts del PIB si es perllonga en el temps, de manera que el creixement podria reduir-se a 1,5 punts.

Així figura en l'informe sobre les previsions macroeconòmiques del Pla Pressupostari 2018 remès dilluns pel govern espanyol a Brussel·les, en què l'autoritat financera diu veure "prudent" l'impacte de la incertesa associada a la situació a Catalunya incorporat pel govern a les seves previsions oficials, i creu que presenta "riscos a la baixa".

Depèn de la solució

Tot dependrà, doncs, de si es troba una solució i sobretot de quan s'aplica. Segons l'Autoritat Fiscal, la retallada de tres dècimes menys del PIB que va apuntar el govern espanyol només es planteja en el cas que la situació trobi una solució aviat. En cas de continuar durant l'any 2018, l'impacte encara seria més important (-0,4 punts), situació que podria empitjorar fins a una pèrdua de 12.000 milions d'euros (-1,2 punts).