L'independentisme podria perdre la majoria absoluta en cas de nous comicis. Junts pel Sí tornaria a guanyar les eleccions catalanes però retrocediria respecte les eleccions del 27-S, segons l'Enquesta sobre context polític de Catalunya publicat aquest matí. L'estudi, realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) aquest desembre, apunta a un retrocés de la coalició independentista també respecte el baròmetre d'octubre: Junts pel Sí obtindria entre 59 i 61 diputats (37,6%). Per tant, cauria entre un i tres diputats.

Dins del bloc independentista, la CUP també patiria una davallada important: passaria de 10 diputats a entre 6 i 8 (6%). No obstant això, la tendència dels cupaires es manté, ja que repeteixen els resultats dels dos darrers baròmetres.

La suma de les dues formacions, per tant, quedaria entre els 65 i els 69 escons, cosa que significa que l'independentisme podria perdre la majoria absoluta (68), lluny dels 72 diputats actuals.

C's recupera terreny

C's es mantindria com la força unionista de referència a Catalunya. Se situaria en els 22-24 diputats i el 16,9% dels vots. Respecte el darrer sondeig, la formació que lidera Inés Arrimadas puja. Tot i això, si es compara amb les eleccions del 27-S, patirien la mateixa caiguda que Junts pel Sí, amb una pèrdua d'entre un i tres diputats.

Per la seva banda, el PSC pujaria respecte els comicis del setembre del 2015 i en comparació amb el darrer baròmetre. Obtindria entre 17 i 18 diputats (13,8%), el que representaria una pujada d'un a dos escons. Ben al contrari, el PP cauria respecte l'anterior baròmetre: ara trauria 11-12 diputats, mentre que a l'octubre el CEO li atorgava una forquilla d'entre 13 i 14 escons.

CSQP es refreda

Els comuns i podemistes s'haurien estancat. En cas de celebrar-se eleccions, Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) obtindria entre 14 i 15 diputats, molt per sota dels 19-20 que li donava la darrera enquesta. Ara bé, en comparació amb els resultats del 27-S, pujaria entre un i dos diputats.

Lleuger avantatge del 'no' a la independència

Seguint la tendència de l'anterior sondeig, els contraris superen els favorables a la independència. Malgrat la judicialització de la política en les darreres setmanes, el 'no' obté un 46,8% dels suports, per sobre del 'sí', que se situaria en un 45,3%. Tot i això, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha assegurat que es podria considerar "un empat tècnic", perquè la diferència és de només 1,5 punts. 

L'enquesta es va realitzar entre el 12 i 17 de desembre. Per tant, va coincidir amb la compareixença de Carme Forcadell davant el TSJC. Sembla que aquesta coincidència no s'ha vist traduïda en un augment dels suports a la independència. 

L'Espanya federal guanya adeptes

Pel que fa a l'estatus polític de Catalunya, segons apunta el baròmetre, els partidaris que Catalunya esdevingui un Estat dins d'una Espanya federal augmenten sis punts i assoleixen el seu màxim des de desembre del 2014. Concretament, un 29,2% dels enquestats és favorable a aquest estatus polític.

No obstant això, l'Estat independent segueix sent l'opció preferida amb un 36,1%, i pràcticament set de cada deu catalans (65,6%) consideren que el nivell d'autonomia actual és insuficient.

'Sorpasso' d'ERC al Congrés

ERC superaria En Comú Podem si se celebressin eleccions generals. Obtindria entre 12 i 14 diputats, cosa que els impulsaria fins a la primera posició. Els republicans creixerien una forquilla d'entre tres i cinc escons. 

Al contrari, En Comú Podem patiria un descens d'un o dos diputats fins als 10-11 i deixaria enrere el triomf del 26-J. A continuació, se situaria el PSC, que repetiria amb 7 diputats.

La pèrdua de vots dels comuns s'explica per la indecisió de part del seu electorat. Un 14,7% dels que van votar En Comú Podem el 26-J ara no saben què votar o directament no acudirien a les urnes.

El PDeCat, PP i C's es trobarien en una situació d'empat tècnic en nombre de vots, amb un lleuger avantatge dels demòcrates. L'estimació del CEO apunta a un resultat de 5-8 diputats pel PDeCat, 4-6 pels populars i 3-5 per la formació taronja. Així doncs, les tres formacions caurien respecte els comicis del mes de juny.