El professor de polítiques a la Universitat de Tours (França) Jorge Cagiao ha desmuntat el discurs del cantautor Víctor Manuel contra l'independentisme català, recordant que el fa des del nacionalisme espanyol. En una entrevista al diari El Español, el cantant s'ha mostrat molt crític amb el sobiranisme català: "quieren votar ya e irse. Es ridículo".

Víctor Manuel també s'ha mostrat molt dur amb els presos polítics: "Los separatistas dicen: “Los políticos -presos- tienen que estar en la calle porque no han hecho nada”. A mí sí me parece que han hecho algo. Algún juez tendrá que dictaminar. Es evidente que han hecho algo y lo saben. Es una provocación permanente".

Segons Cagiao, el cantautor utilitza l'estratègia de la brotxa matussera per desqualificar el nacionalisme adversari per presentar-se a un mateix com a neutral i objectiu. "Al nacionalisme li va bé utilitzar la brotxa matussera per pintar el nacionalisme (el nacionalista sempre és "l'altre"). És la seva manera de presentar-se com un "no nacionalisme"", ha indicat, mentre enllaçava l'entrevista.