La cadena franco-alemanya Arte ha deixat en evidència el judici del procés, per la presència que hi té el partit ultra Vox i el doble joc que hi fa. Després de constatar la presència d'aquesta formació política en el judici com a acusació, cosa que seria impossible a Alemanya o a França, recorda que en acabar el mateix jurista se'n va a fer mítings atacant els independentistes catalans.

 "Quan el jurista deixa el tribunal, és per continuar en un míting, on fa de la crisi catalana el cavall de batalla del seu partit", descriu amb evident estranyesa, en referència a Javier Ortega Smith. I afegeix imatges d'un míting on Ortega Smith assegura que posaran els independentistes a la presó, mentre el públic crida "Puigdemont a prisión".

Arte detalla que "la qüestió catalana eclipsa tots els altres temes" pel mateix interès dels partits espanyols. El programa segueix Isabel Díaz, candidata del PP a la comunitat de Madrid, i la posa d'exemple. "Tot i que Catalunya està a 600 quilòmetres del Madrid, el programa del PP està focalitzat en la crisi catalana", subratlla.

La cadena explica que, coincidint amb aquesta consagració de Catalunya com a referent del debat polític, a molts balcons de Madrid hi pengen banderes espanyoles com a reacció, i que també porten aquests símbols els ajudants de la candidata del PP. "L'amenaça independentista és molt forta a Catalunya", assegura un d'ells.

La cadena detalla també com el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha d'intervenir en els mítings a través d'una connexió televisada, i hi "manté la independència de Catalunya com a únic programa electoral". Afegeix que per als independentistes els presos són també un argument central, i que se'n fan referències a cada míting.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat