La líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, ha advertit aquest dilluns que Albert Rivera traslladarà al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que “la igualtat entre els espanyols, no es negocia”. Des de Ciutadans assenyalen que Rivera encara amb bona predisposició la trobada i que estan disposats a oferir tota la col·laboració al president per aconseguir millores per a Catalunya. Però l’èxit d’aquesta empresa té una clàusula de compliment obligat: que el Govern deixi de banda el full de ruta independentista.

Tot fa pensar que la trobada, programada per divendres, no donarà per a més que una fotografia i un intercanvi d’educades declaracions que seran més o menys incisives en funció del creuament d’advertències que hi hagi fins divendres.

Pel que fa a un possible acord, és difícil que tant Ciutadans com el Govern flexibilitzin les posicions. El Govern no veu C’s com un aliat a Madrid i C’s condiciona el seu suport a la renúncia al projecte independentista. La proposta de Rivera és fer valer els 40 diputats que la formació té al Congrés per liderar la reforma del model de finançament. Una reforma que no serà exclusiva per a Catalunya però que, segons C’s, seria “molt beneficiosa”.      

“El diàleg és bo i el divendres és una oportunitat per parlar. També per dir-se en persona que hi ha coses que no son negociables”, ha assenyalat Arrimadas que, com ja va avançar en una entrevista a Elnacional, ha defensat que “els catalans han de liderar i ser partícips de les reformes d’Espanya”. 

Els precedents: Sánchez i Iglesias

Rivera serà el tercer líder polític espanyol a entrevistar-se amb Puigdemont. Divendres passat ho va fer el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias. El podemista es va comprometre a seguir apostant pel referèndum: “No volem que Catalunya marxi però els catalans han de poder decidir en una consulta legal. Aquesta és la millor solució política al bloqueig. Només entenent la plurinacionalitat, es podrà apostar per un model de convivència”, va dir Iglesias just després de la trobada. 

La reunió del socialista Pedro Sánchez amb el president català, el passat 15 de març va servir per escenificar “el principi del desglaç” entre els socialistes espanyols i el Govern. Ambdós líders van coincidir en la necessitat de reprendre el diàleg institucional després del bloqueig dels últims anys.

I Rajoy?

Des de la Generalitat sempre han defensat que el president està disposat a reunir-se amb tothom qui li ho demani. De moment, el president en funcions, Mariano Rajoy, no ho ha fet i des de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, demana “un gest” a Puigdemont per facilitar la reunió.