L'ex alcalde de Sabadell Manuel Bustos tornarà a declarar davant dels jutjats pel 'cas Mercuri' per presumptes irregularitats al Consorci de Residus del Vallès Occidental i al Consell Comarcal, segons ha fet públic la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Ho farà dues vegades, en primer lloc el 24 de maig als jutjats de Terrassa per la peça 25 que investiga la presumpta malversació de cabals públics per part de l'exgerent dels Consorcis de Residus, Turisme i Ocupació, Francisco Fernàndez, que també declararà com a investigat.

D'altra banda, Bustos també declararà el proper 10 de juny davant del jutjat de Sabadell en el marc de la peça 31 que investiga possibles col·locacions irregulars al Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consorci de Residus i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La jutgessa del 'cas Mercuri' ha citat també a declarar testimonis, entre els que hi ha l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón. 

Consorcis de Residus

A la investigació els Mossos han detectat fins a 43 desplaçaments del que era gerent del Consorci de Residus, Francisco Fernàndez, i dietes d'arreu d'Espanya no realitzats amb el corresponent cobrament de quilometratge. L'advocat de la plataforma, Raúl García, ha explicat que hi ha viatges fets a Jaén, Santiago de Compostela o Astúries quan s'ha pogut comprovar que Fernàndez estava al Vallès Occidental. Les comprovacions s'han fet a través de tiquets de pàrquing, imatges o comentaris a les seves xarxes socials que acrediten que no estava de viatge fora de Catalunya o repostatges de benzina amb el vehicle del Consorci en diversos municipis del Vallès.

En aquesta mateixa peça, s'investiga si Fernàndez va pagar amb càrrec al Consorci viatges i allotjaments a diferents actes del PSOE. En concret, a Madrid els dies 1 i 2 d'octubre de 2011 i del 3 al 5 de febrer de 2012 a Sevilla, emmarcat en el congrés del PSOE celebrat allà. Per això, el jutjat d'instrucció 4 de Terrassa ha citat a declarar Bustos per haver-se presumptament beneficiat del pagament a càrrec del Consorci de la seva estada a Sevilla per aquest congrés. Pels mateixos motius ha citat a declarar la membre del Consell Nacional del PSC Magdalena Gallardo, la regidora socialista de l'Ajuntament de Cerdanyola Montserrat Montiel i la interventora del Consorci Marta Picañol.

Presumptes contractacions irregulars

D'alta banda, la jutge del 'cas Mercuri' ha tornat a imputar Bustos en una nova peça i l'ha citat a declarar el proper 10 de juny a Sabadell. Es tracta de la peça 31, que investiga les possibles contractacions irregulars de persones al Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consorci de Residus i l'AMB. A més de Bustos declararan com a imputats el gerent dels consorcis, Francisco Fernàndez, i els funcionaris Maria Ascensión Díaz i Joan Fresno, que van ser membres dels tribunals de contractació. Les declaracions tindran lloc entre el 8 i el 10 de juny.

En aquesta peça però també s'han citat a declarar diversos testimonis de l'entorn que o bé són les persones que van ser contractades, càrrecs de confiança que van ser contractats i que se sospita que no van treballar als càrrecs que se'ls van assignar o bé persones que apareixen en converses de Bustos i Fernàndez que tracten sobre les contractacions. És en aquest darrer supòsit on apareix Balmón, que era vicepresident de l'AMB, i que hauria rebut trucades per la contractació de Mari Carmen Sendrós, del PSC, a l'AMB.

Entre els testimonis hi ha l'expresidenta del CCVO, Pepita Pedraza, l'exsecretari Juli Boadella i regidors de l'Ajuntament de Sabadell com Anna Carrasco o Cristian Sánchez, tot i que aquest últim no va arribar a ser contractat però apareix en converses telefòniques. A la llista apareix també l'exalcalde Badia José Luis Jimeno, qui és l'actual president de la gestora del PSC a Sabadell. Segons ha explicat la Plataforma, Jimeno hauria estat contractat al Consell Comarcal i, segons consta en l'atestat policial, hi ha testimonis que asseguren que mai el van veure treballar allà.