Bulgària s'està preparant per obrir un consolat a Barcelona. Així ho ha anunciat la ministra d'Afers Exteriors, Ekaterina Zaharieva, segons ha informat l'agència de notícies búlgara Novinite. 

La seva intenció primarenca és que la nova institució serveixi als ciutadans búlgars que viuen a Catalulnya, així com a Navarra i a l'Aragó. Segons el Ministeri d'Afers Exteriors, també podria servir als búlgars d'Andorra i del sud de França.

Les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística indiquen que a Catalunya hi viuen 11.229 ciutadans búlgars, a Navarra 58.268 i a Aragó 4663. A més, cada any visiten Catalunya 30.000 turistes búlgars.

Per altra banda, l'Ambaixada de Madrid està explorant possibilitats per obrir també un servei consular. Segons el govern búlgar, primer cal analitzar el marc jurídic i llavors l'ambaixada de Madrid valorarà el procés d'obertura del Consulat.

Actualment, Barcelona compta amb un consolat honorari, que té menys competències diplomàtiques. Va ser-ne cònsol honorari l'exjugador del Barça Hristo Stòitxkov, des del desembre del 2012. El van cessar a l'octubre del 2017, després del referèndum.

Stòitxkov va assegurar que l'exvicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, és "franquista" i l'acusava de "manar a la Policia pegar gent innocent", en relació a les càrregues per intentar impedir les votacions.