"Potser ho tancaríem tot si ens ho poguéssim permetre". Són paraules de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dissabte a Rac1. La consellera en funcions de la Presidència ha valorat les noves restriccions que va anunciar aquest divendres l'executiu, i ha defensat que totes les mesures tenen l'aval sanitari.

Budó ha tornat a reclamar "consciència" a la ciutadania i no sortir de la comarca "si no és necessari". "Un pot fer totes les excepcions del món, però també ha de ser conscient del que s'està fent quan es mou", ha argumentat. La consellera també ha defensat l'ampliació perimetral a l'àmbit comarcal, ja que "poder anar a un destí fix ja estava permès" i hi havia un increment de trànsit els dijous i els dilluns, tal com ha apuntat.

La consellera ha asseverat que el Govern està mobilitzant "tots els recursos" que pot per acompanyar els sectors afectats. D'altra banda, ha exigit a l'Estat que apliqui ja un pla de xoc suficient, i ha recriminat que la Moncloa no estigui aportant tota la despesa que caldria per donar les ajudes suficients per pal·liar la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus.

En la línia de la consellera Vergés

Aquestes declaracions de la consellera Budó van en la mateixa línia que el que va declarar aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés. La titular de Salut va destacar que el seu departament volia implementar mesures més restrictives de cara a Nadal per frenar la propagació de la Covid-19, però que es va trobar l'oposició d'altres membres del Govern

Tal com ha dit aquest dissabte Budó, Vergés va assegurar que a l'hora de prendre noves mesures no només es pot tenir en compte l'evolució de la pandèmia, sinó la crisi socioeconòmica que s'ha generat arran de la pandèmia i l'estat emocional de la ciutadania. "Sabem que una mesura restrictiva funciona segur, però hem de tenir en compte altres coses", va puntualitzar la consellera. 

Les noves restriccions:

Mobilitat

  • Es mantindrà el confinament perimetral de Catalunya excepte per visites a familiars
  • La mobilitat queda restringida dins la comarca fins a l'11 de gener. Com a excepció, una bombolla de convivència es podrà desplaçar de comarca a una segona residència o un hotel o casa rural.
  • Es manté el toc de queda de les deu de la nit fins a les sis del matí. La Nit de Nadal i Cap d'Any serà fins a la 1 de la matinada i la Nit de Reis fins a les 23 h.
  • L'Alt Urgell i Andorra s'assimilaran com una sola comarca.

Reunions

  • El nombre de persones en una trobada es limitarà, com fins ara, a sis persones com a màxim. Els dies festius les trobades s'ampliaran a 10 persones que siguin, com a màxim, de dues bombolles de convivència.

Bars i restaurants

  • Noves restriccions horàries: podran obrir de 7:30 a 9:30 del matí i de 13 a 15.30 del migdia. Només podran servir esmorzars i dinars.
  • Es podrà fer menjar per emportar des de les 7 de la tarda fins a les 22 de la nit en recollida al local i fins a les 23 si és servei a domicili.
  • Dins les franges establertes, les condicions dins i fora dels locals seran les mateixes que fins ara pel que fa a aforaments i distàncies.

Comerç

  • Els comerços podran continuar oberts amb les mateixes limitacions d'aforaments establertes fins ara.
  • Es tancaran els gimnasos i la restauració que es trobi dins dels centres comercials.

Cultura i culte

  • Els actes culturals i els de culte seguiran amb les mateixes limitacions que fins ara: un aforament del 50% amb un màxim de 1.000 persones.

Educació 

  • El curs escolar es reprendrà l'11 de gener i no el dia 8 com estava previst.

Esport

  • Els equipaments esportius es podran mantenir oberts si estan a l'aire lliure i els tancats seguiran amb aforament limitat del 30%, com fins ara.
  • A l'interior, només es podran fer activitats de baixa intensitat que es puguin fer amb la mascareta posada.