La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha qualificat "d'oportunitat" per al diàleg la reunió prevista de la taula entre el govern espanyol i Catalunya però ha advertit que esperen que no sigui "una tàctica per guanyar temps". Budó ho ha assegurat durant la seva intervenció a l'acte de celebració virtual de la Diada Nacional a Madrid, on ha tornat a demanar que s'abandoni la via de la "judicialització" del conflicte "polític" que "només es pot resoldre amb diàleg i l'exercici del vot".

La consellera també ha afirmat que un conflicte d'aquesta naturalesa no "pot tenir el silenci" ni la "negació del diàleg que proposen alguns" com a resposta i que donen la "benvinguda" a l'oferiment. "Si el diàleg s'aborda amb una actitud sincera de voler superar la crisi i anar a l'arrel del problema, sens dubte serà un diàleg efectiu i permetrà superar la crisi", ha dit. "Ens neguem a creure que aquesta situació no tingui una sortida dialogada", ha afegit.

Durant la seva intervenció en l'acte, Budó ha volgut recordar l'excepcionalitat de la situació actual. No només per la crisi sanitària sinó també perquè "des de la recuperació de la democràcia a Espanya, la celebrem amb presos polítics per tercer any".

En aquest sentit, ha afirmat que el "conflicte obert" entre Catalunya i Espanya és un dels reptes més urgents que hi ha perquè "es tracta d'un conflicte entre l'Estat i Catalunya, no entre catalans ni de l'esquinçament, que deia Sánchez".

"Estem en un conflicte que la immensa majoria de catalans volem resoldre votant, així de simple i així de difícil", ha insistit. Per això, ha assegurat que continuaran defensant que un conflicte de "naturalesa política" només es pot resoldre "mitjançant el diàleg i l'exercici del vot".

Moncloa culpa Torra

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha mostrat la disposició del govern espanyol per convocar la taula de diàleg amb Catalunya i ha assegurat que si no s'ha reunit encara és pels "problemes i contradiccions" del president de la Generalitat, Quim Torra. En una entrevista a RNE, el ministre ha deixat clar que la convocatòria d'una nova trobada entre el govern espanyol i el Govern "no depèn" de l'executiu de Pedro Sánchez, la "disposició" del qual és "plena".