La primera compareixença al Parlament de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, des que fa tres mesos va assumir el càrrec ha servit per denunciar un cop més que Catalunya viu una atmosfera de persecució política, repressió i baixa qualitat democràtica". No obstant això, el debat que s'ha produït tot seguit a la comissió d'Afers Institucionals de la Cambra ha perfilat un escenari de major distensió amb el PSC, que ha obert la porta a negociar i pactar els pressupostos, però també ha fet evident un ambient de desconfiances entre els grups generades pels acords posteriors a les eleccions municipals.

Ha estat la diputada Alícia Romero del PSC qui ha apuntat en primer lloc la voluntat de pactar els comptes. "Ens hem d'asseure a una taula i ser capaços de cedir. Necessitem uns pressupostos i si no tenen majoria l'han de cercar", ha reclamat la diputada socialista després d'assenyalar els pactes que el seu partit ha tancat a diferents consistoris amb PSC i ERC.

Budó ha celebrat la voluntat de diàleg del PSC i l'ha fet extensiva a la resta de grups per "consensuar i debatre de manera sincera" sobre els comptes del Govern. "Cal trobar aquestes majories", ha reblat.

També el republicà Josep Maria Jové ha coincidit que "és important que el govern presenti ara sí una proposta de pressupostos" per la qual cosa ha emplaçat tots els grups "a asseure's i "si més no parlar-ne". "No ens fa por pactar, dialogar, entendre'ns", ha assegurat.

La disposició del PSC, això no obstant, ha disparat les alarmes del diputat de la CUP, Carles Riera, que ha interpretat l'oferiment dels socialistes com a "finançament a canvi de rendició ideològica", i ho ha atribuït a una disposició a la reedició de la "vella sociovergència", amb "confeti i serpentina sociovergent saltant a aquest costat i aquell de la sala". "Això ens preocupa molt", ha assegurat. El diputat ha reclamat concrecions al discurs del president Quim Torra sobre el compromís de "restitució i constitució".

La reflexió del cupaire ha rebut la rèplica del diputat de JxCat Marc Castells que ha retret que el que ha condicionat realment la legislatura va ser el fet que no pogués prosperar la investidura com a president de la Generalitat de Jordi Turull la vigília de la seva detenció per falta de suport de la CUP.

També ha provocat la resposta de la consellera de Presidència que ha advertit Riera que "qui estigui lliure de pecat tiri la primera pedra" i li ha recordat que d'igual manera la CUP ha pactat amb el PSC a consistoris com Sant Cugat. "Els resultats electorals ens han portat a diferents enteses. Això passa a casa meva però també a casa seva", ha recordat.

Aquestes reflexions no ha satisfet gens a la diputada socialista que ha interrogat sobre "quin problema hi ha" que la CUP també pacti amb el PSC. Romero ha defensat que es puguin produir acords entre forces independentistes i no independentistes i ha advertit que "qui no pensa això fa sectarisme i vol dividir Catalunya".

Malgrat aquesta valoració, també el diputat dels comuns Lucas Silvano s'ha preguntat si el "pacte entre PSC JxCat forma part d'una operació d'estat". No obstant, el diputat morat també ha coincidit a reclamar que es tirin endavant els pressupostos. "No és seriós que a un país es pengin els pressupostos a la pàgina web i es digui que s'han presentat però no es portin al Parlament", ha denunciat.

Tot i que Budó ha assegurat que recollia el guant de tots els grups per intentar pactar els pressupostos, Ciutadans no s'ha pronunciat al respecte, mentre que la popular Esperança Garcia ha reclamat dades concretes sobre el calendari dels comptes a la Cambra i el diputat de la CUP ha conclòs que condiciona qualsevol compromís a una concreció efectiva i no retòrica de les propostes del Govern sobre autodeterminació.