El Govern vol acabar ja amb el culebrot que han envoltat la data de les eleccions al Parlament després que l'executiu va intentar suspendre els comicis arran del risc de la pandèmia i el TSJC ho ha impedit. Un cop s'ha conegut la sentència definitiva del TSJC que manté el calendari electoral per al 14 de febrer, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha argumentat la decisió de no presentar recurs per "no generar més incertesa ni ombra de dubte".

"No posarem impediments a què les eleccions se celebrin el 14 de febrer", ha assegurat en la roda de premsa posterior a l'habitual reunió del Consell Executiu dels dimarts.

A parer del TSJC, la decisió del Govern d'ajornar les eleccions "infringeix el dret fonamental al vot"; subratlla que una suspensió dels comicis com la que va dictar el Govern només és possible davant d'una situació "imprevisible" i en aquest cas ja se sabia en convocar-les que hi havia un estat d'alarma. La sentència conclou que el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, no és competent per adoptar aquesta decisió.

El Gabinet jurídic estudia la sentència

Budó ha evitat entrar en el contingut de la sentència. S'ha limitat a reiterar que sí que es va permetre l'ajornament dels comicis l'abril passat a Euskadi i Galícia. Ha explicat que els serveis jurídics estan analitzant la sentència, "com es fa amb qualsevol sentència", i ha insistit que "el Govern de Catalunya està totalment en desacord" amb la decisió del TSJC.

Sobre la preocupació que un dels jutges expressa en un vot particular sobre el risc d'una baixa participació que pugui repercutir en la qualitat democràtica del resultat, la consellera s'ha limitat a reiterar que el Govern treballa per garantir que el 14-F es puguin exercir amb totes les garanties sanitàries i democràtiques. "Tothom podrà votar sigui quina sigui la seva situació", ha insistit la consellera.

En aquest punt ha subratllat que amb les 183.000 sol·licituds de vots que s'ha sol·licitat per correu s'ha superat amb escreix les peticions de vot el mateix període del 2017.

Així mateix ha confirmat que els votants podran saltar-se el confinament municipal per anar a votar, igual com ho poden fer per altres activitats previstes per la conselleria d'Interior.

 

A la imatge principal, el Govern durant la reunió d'aquest dimarts / Ruben Moreno