Amb la tercera onada de coronavirus inundant Catalunya, la por al contagi es palpa a l'ambient. La inseguretat que genera entre molts ciutadans el fet d'haver-se de desplaçar fins al col·legi electoral té una traducció directa: les sol·licituds per votar per correu s'han disparat en relació a anteriors comicis.

Segons informa el Departament d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, ja se n'han formulat 183.000. La xifra representa un 180% més que les que van rebre's a les últimes eleccions al Parlament, l'any 2017, i és el màxim absolut assolit mai en unes eleccions catalanes. El termini expira aquest divendres 5 de febrer a les dues del migdia. 

L'encàrrec a Correus pot fer-se, com sempre, presencialment en una oficina, però per primera vegada i sempre que es disposi de la tecnologia necessària, hi ha l'opció de fer-ho sense sortir de casa, de manera telemàtica. De fet, fonts de l'àrea de processos electorals expliquen que el 37% d'aquestes 183.000 peticions s'han fet virtualment, fent servir el certificat digital. 

Quin és el següent pas?

Un cop complert el primer pas, els ciutadans rebran a casa tota la documentació electoral a través de correu certificat com a molt tard el 8 de febrer. Dins del sobre hi haurà el certificat d'inscripció al cens així com la papereta de cadascuna de les candidatures que concorren el 14-F, un sobre de votació, un sobre adreçat al president de mesa i un full explicatiu amb el procediment a seguir.

En aquest punt, l'elector podrà escollir entre dues alternatives. La primera, que és la que recomana el Govern per reduir contagis, és posar ja la papereta dins del sobre en aquell mateix moment i entregar-la al carter perquè sigui ell qui dugui el vot a l'urna. El treballador de Correus lliurarà un justificant acreditatiu de dipòsit del vot. L'altra possibilitat és fer la gestió personalment en una oficina de Correus, no més tard del 12 de febrer. 

Sigui quina sigui la modalitat escollida, cal tenir present que un cop tramitada i admesa la sol·licitud de vot per correu, ja no és possible votar de forma presencial al col·legi electoral.

I els membres de mesa?

Sens dubte, al marge dels polítics, els qui més suaran el dia de les eleccions seran els membres de mesa electoral. Els qui hagin tingut la (mala) sort d'haver-hi estat designats hauran d'extremar les mesures de precaució per evitar infectar-se. 

El Govern va descartar vacunar-los, perquè no hi ha prou dosis encara per a tota la població. Per garantir-los la seguretat, se'ls farà entrega d'una mascareta FFP2 i d'un vestit EPI com el que porten els sanitaris que fan proves diagnòstiques de Covid: una bata impermeable, pantalla protectora i guants. Per saber com col·locar-s'ho, hauran de fer una formació virtual. La idea és que es vesteixin amb l'EPI durant la franja de votació recomanada per a positius i contactes estrets, entre les 7 i les 8 del vespre. 

A més, tots els membres de mesa que ho desitgin poden sotmetre's a un test d'antígens entre els dies 9 i 12 de febrer. Seran, això sí, proves voluntàries. El Síndic de Greuges s'ha mostrat contrari a aquest tipus de tests i demana que els infectats no puguin votar presencialment.