L'expert en processos d'autodeterminació Allen Buchanan va avisar aquest dissabte que perquè la Unió Europea intervingui en la situació política de Catalunya "caldria que hi hagués molta més violència que l'1-O". En una entrevista al FAQS, ha assegurat que la UE "té molts altres problemes i està més dèbil del que mai ha estat".

D'altra banda, l'expert ha animat a l'independentisme a fer un "últim esforç" i als seus líders a "demostrar la seva bona fe", ja que la percepció de la UE del conflicte és molt important. "Com més facin els líders catalans per demostrar la seva bona fe, més suport tindrà el moviment a nivell internacional”, ha defensat.

Sobre la reacció política en el cas que hi haguessin sentències condemnatòries, Buchanan ha apuntat a tres opcions. En primer lloc, una possible renegociació de l'autonomia sempre que s'alliberessin els presos. Si això no fracassa, l'independentisme podria deixar les seves reivindicacions o buscar agents que puguin pressionar Espanya perquè negociï. Si això tampoc funcionés, apunta a l'arribada d'una etapa de desobediència civil, una "estratègia força complicada i de conseqüències imprevistes". 

Buchanan també va ser crític amb la gestió dels líders independentistes catalans i els va titllar de "simplistes". “Els líders independentistes catalans han estat una mica simplistes pensant que la independència s'assoliria amb una votació única per majoria”, va apuntar.