El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha defensat un cop més aquest dimecres que la policia catalana "no està polititzada", i ha reclamat que tant la premsa com la política espanyola "deixi en pau els Mossos d'una vegada". En una entrevista a Els Matins de TV3 el conseller ha explicat que no hi ha motius d'afinitat política en el canvi de comissari, i ha desvinculat en tot moment les decisions del cos i la ideologia del Govern.

Buch ha afirmat que el relleu del comissari Esquius es va fer amb l'objectiu de "despolititzar" i per motius de necessitat de nous perfils. "Hem de fer un salt endavant; ens hem de preparar per una policia del futur i hem de combinar nous perfils. No hi ha motius d'afinitat política en el canvi de comissari. Només tinc paraules de felicitació per al comissari Esquius. És un tema de perfil i de moments", ha dit.

El mateix dia que es presenten 800 agents nous, Buch ha reconegut que hi ha una "manca d'efectius", i ha assegurat que la conselleria té el compromís de crear 750 places més per arribar a les 18.000 que es van prometre, tot i que actualment n'hi ha 16.000. El que no ha especificat és la destinació que tindran aquests nous policies, però ha avançat que no serà una decisió política.

Pel que fa a la creació d'una àrea de Mossos aliena a la cúpula del cos per fer d'escorta al president Quim Torra, el conseller ha defensat que es tracta d'una fórmula que fa servir l'estat espanyol i molts altres països europeus que no s'ha de relacionar amb l'independentisme. "Nosaltres ho hem copiat", ha aclarit.

I el procés?

Pel que fa a la situació catalana, Miquel Buch ha evitat valorar el judici al procés que va acabar la setmana passada. "No entrem en la declaració que va fer el major Trapero al Suprem. Quan acabi tot el procés vindré una altra vegada i li diré què en penso realment, però ara no”, ha dit. 

En aquest sentit, ha aclarit que, a parer seu, quan Quim Torra diu que "ho tornaríem a fer" es tracta d'una "simbologia". "El president es refereix a no renunciar a res. Demanem fer servir una cosa tan cívica com són les urnes, cosa que l'estat espanyol no ens permet”, ha indicat. 

El PDeCAT, en crisi

D'altra banda, Buch ha parlat sobre la situació del PDeCAT i ha reconegut que el partit no està en el seu millor moment. Tot i posar en valor ser la formació amb més alcaldies de Catalunya, el conseller ha assumit que "hi ha d'haver un espai de reflexió del PDeCAT per reencaminar la situació". "Hi ha coses que no hem fet bé; hem de trobar la manera de tornar a connectar amb la gent. Hem de seure per saber on anar", ha conclòs.