Eduard Sallent ja és oficialment el nou cap dels Mossos d'Esquadra i substituirà Miquel Esquius, que ha ocupat el càrrec durant 10 mesos. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha pres la decisió de canviar-lo.

Sallent, que fins ara era cap de la Comissaria General d'Informació, ha aprofitat la roda de premsa per elogiar la tasca d'Esquius i ha assegurat que "em deixa una organització en perfecte estat per poder atendre els reptes que se'ns presenten". El nou comissari en cap ja ha explicat algunes de les tasques que ja se li han assignat com l'avaluació dels serveis dels Mossos i l'actualització dels processos de treball i la prestació del servei dels Mossos. I ha remarcat que la seva intenció és "treure els Mossos d'Esquadra del debat partidista i centrar-ho en la prestació de seguretat ciutadana". "Hem d'estar especialment atents en els grups que cometen delictes especialitzats i també en els que cometen crims a la xarxa", ha declarat. 

A més a més, també s'ha proposat impulsar polítiques d'igualtat dins el cos: "La meva voluntat és que encara hi hagi més dones". "Són molts els reptes però confio en el cos i en el suport que em pugui donar el departament d'Interior", ha ressaltat.

Per la seva banda, Buch ha exposat que es va informar d'aquest canvi a Sallent el passat dijous i ha subratllat que no és un "cessament" sinó un "relleu". El conseller ha insistit en què només té paraules d'agraïment per Esquius. "Tal com havíem plantejat la situació de tornar a la normalitat, el comissari Esquius ho ha fet bé. Ara, confiem en Sallent per tirar endavant tots aquests repetes. No vol dir que un sigui millor que l'altre", ha matisat. "Sallent és la persona més adequada a partir d'ara".

Preguntat per més canvis, Sallent només ha contestat que "s'han nomenat 8 comissaris nous. Això farà plantejar alguns canvis de les posicions que tenim ara".

El juliol de l'any passat, Buch va prendre la decisió de nomenar Esquius després d'acceptar la renúncia de Ferran López, que va fer les funcions del cap dels Mossos després que el 155 apartés el major, Josep Lluís Trapero. López va posar el seu càrrec a disposició del conseller el 4 de juny de 2018, poc després del nomenament del nou Govern, i 10 dies més tard va acceptar la seva renúncia sense nomenar cap relleu.

Esquius diu que no esperava la seva destitució

"El dimecres passat em van comunicar per sorpresa la meva destitució i avui ja s'ha fet pública". Amb aquestes paraules comença la carta que l'ex comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, ha adreçat a tot el col·lectiu. Esquius exposa que va assumir el càrrec "per responsabilitat i per sentit del deure" i ara assumeix amb "el mateix sentit del deure". 

Esquius ha indicat que ha procurat prendre les "millors" decisions "pensant en recuperar la normalitat institucional, amb tots els estaments, cossos i actors socials, des de la neutralitat política i amb la voluntat final de servei a tota la ciutadania".