El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha tancat la crisi generada als Mossos d'Esquadra després de les càrregues a Girona i Terrassa i l'ultimàtum del president de la Generalitat, Quim Torra, sense cessaments ni cap reestructuració interna.

Segons fonts d'Interior, el conseller ha fet autocrítica "per informacions publicades aquest cap de setmana que hagin pogut generar confusió o malestar dins del cos". Miquel Buch ha "refermat" que la seva "prioritat és defensar el cos i mantenir-lo fora de qualsevol debat partidista i del focus mediàtic".

El conseller ha declinat fer canvis de moment. En tot això, si n'hi hagués, ha argumentat que seria "una decisió interna que ha de respondre a necessitats estructurals i atenent a criteris professionals i objectius". 

Sobre les càrregues del 6 d'octubre a Girona i Terrassa, ha valorat els dispositius i els qualifica de "globalment correctes amb la informació que ara es disposa". Tot i això ha demanat que s'analitzin els fets i que "es prenguin les mesures que calgui en cas de detectar o constatar actuacions que no s’ajustin a la praxi policial".  

El conseller també ha demanat que siguin "constants a millorar i potenciar els mecanismes de mediació en tots els conflictes així com reforçar estratègies de comunicació per tal de contrarestar la difusió de notícies falses a les xarxes". 

Buch ha fet una reflexió, també, sobre la violència al carrer i ha remarcat "la necessitat que la societat catalana treballi per l’aïllament polític de les minories violentes".

Miquel Buch ha tancat la crisi en fals després de reunir-se amb els comissaris dels Mossos d'Esquadra al complex central d'Egara, a Sabadell, i després d'una reunió ahir amb el president Quim Torra al Palau de Pedralbes de la qual ben poca cosa va transcendir. Torra va donar un ultimàtum a Buch per reestructurar el cos. Quatre dies per fer l'enèsim intent de fer callar les crítiques que han tornat a posar en qüestió el model policial i l'actuació de la BRIMO. 

Però, finalment, ni hi haurà purga política com va deixar entreveure Torra, ni canvis en l'estructura operativa, com va arribar a anunciar Buch.

Tot plegat ha quedat en un nou foc d'encenalls amb els protocols d'actuació en el centre del debat i sense abordar la problemàtica real, que és el model policial i les lleis que l'han de fer possible. 

L'altre front obert és el desgast del cos davant una situació de retallades que es remunta al 2012 i que s'ha agreujat amb les conseqüències judicials que ha tingut per al cos el procés independentista i l'1-O. Hi ha centenars de mossos investigats per inacció el dia del referèndum i el major, Josep Lluís Trapero, està pendent de judici per rebel·lió i están en joc 11 anys de presó.