El conseller de l'Interior, Miquel Buch, demana al ministre Fernando Grande-Marlaska responsabilitats pels membres dels cossos policials espanyols involucrats en conflictes amb els ciutadans. Ho ha fet en una carta enviada aquest dilluns a Madrid, en la qual també valora la voluntat de Marlaska de celebrar la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. Aquest reclam arriba setmanes després que el fotoperiodista Jordi Borràs fos agredit per un membre de la Policia Nacional espanyola, que continua en el seu càrrec.

En la carta, Miquel Buch recorda al ministre de l'Interior que el president Quim Torra ja li ha demanat explicacions tant a ell com a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Malgrat això, el conseller de l'Interior considera "convenient" insistir en la depuració d'"eventuals responsabilitats" d'agents que s'han vist "presumptament involucrats en situacions de conflicte amb ciutadans i representants públics de Catalunya relacionades amb la llibertat d'expressió",

 

La petició arriba després que Marlaska hagi demanat incloure la "convivència a l'espai públic" en l'ordre del dia de la reunió de la Junta de Seguretat. Buch agraeix l'interès per la qüestió, però li recorda que "la seguretat ciutadana i l'ordre públic a Catalunya són competències exclusives de la Generalitat".

El conseller de l'Interior celebra la ràpida resposta del ministre Marlaska a la convocatòria de la Junta de Seguretat, encara pendent de dia i hora. Li trasllada la necessitat de tractar en aquesta trobada la incorporació dels Mossos d'Esquadra al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i la possible entrada de la policia catalana al sistema de l'Europol.