Després que el president de la Generalitat, Quim Torra, defensés la setmana passada reprendre la via de la confrontació democràtica amb l'Estat, el conseller de l'Interior Miquel Buch ho avala, però reflexiona que aquesta opció també és compatible amb mantenir una actitud de diàleg.

Buch ha considerat aquest dilluns que, per al Govern, de cara al nou curs polític, és "prioritari" aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2020 perquè les conselleries tinguin més marge de maniobra.

El conseller ha anticipat que el Govern es podrà trobar amb dues actituds per part dels grups de l'oposició: que tots mostrin voluntat d'aprovar-los o que no els deixin aprovar-los perquè "els interessa" anar a unes eleccions anticipades.

El conseller d'Interior ha considerat que tots els partits haurien d'estar interessats que hi hagi comptes "independentment que hi hagi eleccions o no", perquè ha conclòs que aprovar els pressupostos ha de ser una qüestió estratègica.

"Les confrontacions poden ser de moltes maneres i, si alguna es pot destacar de Catalunya, és que sempre ens hem expressat democràticament i amb voluntat de diàleg", ha resumit.

Ha opinat que l'Estat també està tenint una actitud de confrontació: "L'Estat espanyol està confrontat amb Catalunya i amb els catalans. Només demanem poder decidir democràticament", ha conclòs el conseller.

Presidència a la Generalitat

Sobre el futur de la presidència de la Generalitat, ha afirmat que no vol ser en cap llista que el situï com presidenciable", i ha interpretat que Torra va assumir el càrrec de manera puntual, no tant per aspirar a repetir en el càrrec.

"Ja ha dit --Torra-- que ell està complint un paper molt concret davant la situació que està vivint el país. Ha fet un paper que no ha estat fàcil ni còmode. Ell sempre ha dit que ho feia de manera puntual. No crec que canviï d'opinió", ha resolt.

També ha considerat que l'expresident de la Generalitat Artur Mas no té l'"objectiu" de tornar al càrrec, encara que ha expressat que les seves opinions es tenen molt en compte, com les de l'expresident Carles Puigdemont, ha postil·lat.

Competència entre partits

Sobre la competència entre partits independentistes, ha relativitzat que totes les formacions aspiren a ocupar l'espai d'altres per créixer: "Forma part de la normalitat i la rivalitat entre partits de cara a guanyar eleccions i tenir més representativitat".

També ha lamentat que, de vegades, el problema a Catalunya és que ha existit la competició sobre qui és més independentista, quan els esforços haurien de centrar-se a aconseguir "tots junts la independència d'una manera democràtica".

Sobre la manifestació independentista de la Diada, ha recordat que el conseller d'Interior no acostuma a acudir-hi perquè la seva funció ha de ser estar al centre de coordinació per gestionar eventuals incidències, però ha recordat que en el passat sí que ho va fer.

"Jo havia anat a la manifestació de la Diada amb tota la família quan era alcalde. Era una activitat lúdico-familiar. Ens hi sentíem molt ben acollits", ha resumit.