El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut avui al Parlament en comissió per donar explicacions sobre la nova estructura dels Mossos d'Esquadra.

Buch va canviar Miquel Esquius per Eduard Sallent com a comissari en cap. Acusat de poca transparència, avui el conseller s'ha vist obligat a explicar el canvi.

"Tot, tot, tot es fa d'acord amb la llei. Ho complim tot. Totes les lleis, hagudes i per haver-hi", ha dit Miquel Buch. El conseller ha detallat: "El comissari en cap és un lloc de treball de lliure designació, segons les lleis que ens regulen, no segons la nostra conveniència", per treure ombra de dubte sobre el nomenament a dit i no per mèrits, confirmant que és un càrrec de confiança.

Buch ha parlat dels canvis a la cúpula dels Mossos que ha fet des que ha arribat fa poc més d'un any. El primer a qui va substituir va ser Ferran López, qui va haver d'agafar el comandament del cos quan al major Josep Lluís Trapero el van cessar amb el 155. Trapero continua sent major, però ara mateix està en un segon terme fins que a principis de l'any que ve el jutgin a l'Audiència Nacional.

"No puc obligar algú que es quedi quan no vol quedar-se. Nomeno un substitut. No faig plegar ningú", ha dit Buch sobre Ferran López. "I després d'un any després de valorar i molt la feina que ha fet aquest comissari (Esquius), en nomeno un altre perquè crec que és el moment idoni", ha conclòs especificant l'últim canvi operatiu.

Sobre Esquius, Buch ha dit que "va fer una feina brillant".

Sobre la creació de l'Àrea de Seguretat Institucional dels Mossos per al president Quim Torra, Buch ha concretat que es posa en marxa "a proposta d'Interior" i amb el referent de com ha funcionat de bé el mateix model a l'estat espanyol: "Considerem que podia funcionar. És un bon sistema perquè ha funcionat a l'estat espanyol durant anys i panys".