El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha defensat aquest dimecres el decret per augmentar la seguretat als presidents i expresidents de la Generalitat. Ho ha fet després que el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa hagi titllat la mesura de ser la creació d'una "guàrdia pretoriana per un fugit de la justícia" -en referència a Carles Puigdemont- i hagi apuntat que hi podria haver un delicte de malversació de fons públics. 

En resposta al diputat, Buch ha defensat que el decret és molt semblant al que va aprovar la Moncloa el 2007 i ha recordat que és competència de la Generalitat la protecció dels expresidents. "El que els pica és que a Catalunya ens dotem d'estructures d'estat en les nostres competències", ha replicat. En aquest sentit, Buch els ha acusat de voler "carregar-se les estructures" i ha defensat que "ho seguirem fent encara que els molesti". 

Carrizosa ha preguntat sobre aquesta mesura de seguretat a Buch durant la sessió de control al Govern que ha tingut lloc aquest dimecres al Parlament, després que el passat 29 de gener l'executiu aprovés dotar-se d'una Àrea de Seguretat Institucional que s'encarregarà de la seguretat del president, expresidents i consellera de Presidència. Aquesta nova àrea, creada amb el mateix esquema amb què funcionen òrgans similars a Espanya, França o la Gran Bretanya, comptarà amb un equip específic de Mossos d'Esquadra.