"Qualsevol tipus de violència serà perseguida". "Són actes de violència sense sentit i sense objectiu que no representen el nostre poble". "Davant de brots de violència, la policia actuarà". Són les tres frases del conseller d'Interior, Miquel Buch, que, lluny de dimitir, ha comparegut per defensar la llibertat de manifestació i l'obligació dels Mossos d'Esquadra de garantir l'ordre públic.

"Estic concentrat a garantir l'ordre públic d'aquest país, els drets fonamentals dels catalans i catalanes, un d'ells és manifestar-se i mostrar el seu enuig a aquesta sentència", ha dit Buch i ha afegit: "Jo soc dels que dona explicacions", traient rellevància a les darreres 48 hores de silenci institucionals.

En una declaració institucional que ha llegit íntegrament, el conseller Miquel Buch ha volgut remarcar que hi va haver 200 manifestacions i concentracions i "els catalans i catalanes van poder exercir el seu dret fonamental de manifestació i reunió d'una manera exemplarment cívica".

Però ahir hi va haver 250 focs al centre de Barcelona i més d'un centenar de ferits en els aldarulls i les càrregues policials.

Buch ha citat Jordi Pujol quan va rebre les competències en seguretat pública per a la Generalitat de Catalunya amb el cos dels Mossos d'Esquadra: "No defugirem la nostra responsabilitat que es concreta en la protecció dels drets i les llibertats i garantir també la seguretat ciutadana de totes les catalanes i els catalans. No podem permetre que els incidents indesitjats malmetin la imatge de centenars de milers de persones que es manifesten sense incidents".

"Cal aïllar aquests grups i no donar-los cabuda a les concentracions cíviques que Catalunya ha realitzat, realitza i realitzarà", ha afegit per dir després que "la policia de Catalunya ha de preservar l'ordre" justificant les actuacions dels Mossos d'Esquadra.

Buch ha conclòs la seva declaració amb un "som un poble plural, divers, i Catalunya és i ha estat i sempre serà un sol poble". Tot i que després, durant les preguntes de la premsa, ha anat una mica més enllà i ha condemnat obertament la violència.

Diferents tipus de manifestants

El conseller d'Interior ha fet una crida a la ciutadania perquè "aïlli els violents". "Els mateixos agents són els principals interessats que aquestes actituds canviïn", ha insistit Buch.

Miquel Buch ha parlat en tot moment de grups reduïts que van acabar provocant l'enfrontament de manifestants violents contra la policia. Fins i tot a l'aeroport, quan justament la crida es va fer entre la ciutadania que volia protestar per la contundència de la sentència, apuntant que s'hi van colar grups radicals.

"La defensa del país no necessita cap llançament d'objectes a cap cordó policial. Jo, com a conseller d'Interior, tampoc ho vull i demano que les legítimes mostres d'enuig es facin de forma cívica i pacífica. Tampoc ho vol la majoria de catalans i catalanes, com així ho hem demostrat en totes i cadascuna de les manifestacions que aquest poble ha protagonitzat al llarg de la història i especialment des del 2010"

Autogovern i competències

Miquel Buch ha llançat un missatge a l'estat espanyol defensant les competències per evitar que s'intervingui el cos dels Mossos d'Esquadra des del Ministeri d'Interior davant una situació de conflicte com el que es va viure ahir a la nit: "Fa molts anys, amb la recuperació de la Generalitat, els representants d'aquest poble van decidir que aquest país havia de tenir un model de seguretat propi, amb competències pròpies, que defensa la voluntat d'autogovern del nostre país, un model que alguns volen que Catalunya no tingui i lluiten perquè el que tenim el perdem. Un model que avui representa la Policia de Catalunya, els Mossos d'Esquadra".

"La policia representa un senyal d'identitat que es representa mitjançant la seva simbologia i la seva praxi", ha conclòs.