El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, assegura que les citacions de la fiscalia que en les darreres hores estan arribant als alcaldes que han donat suport al referèndum de l'1-O són part de l'estratègia del Govern espanyol de "fer por i intimidar".

Segons Buch, aquestes citacions no tenen raó de ser perquè en la majoria de casos els decrets de suport al referèndum es van signar quan la llei encara no havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional i, per tant, era plenament vigent. A més, recorda que l'organització del referèndum no està tipificada com a delicte al Codi Penal: "Tot això s'ho podrien haver estalviat", ha assegurat Buch, que considera que l'Estat està "malversant fons públics perseguint una cosa que és legal".

Buch ha fet aquestes declaracions abans de l'executiva de l'ACM i pocs minuts després de rebre, justament com a alcalde de Premià de Mar, la citació per comparèixer el dia 26 als jutjats de Mataró. A la reunió de l'ACM, es parlarà de la situació política actual per "fer costat" als alcaldes que s'han implicat amb l'1-O i també per "respectar" els que han decidit no fer-ho.