Al toc d'atenció que va fer ahir el Consell d'Europa a Espanya pels empresonaments d'artistes, s'hi suma avui la Comissió Europea, que vol que el govern espanyol reformi els delictes que limiten la llibertat d'expressió."Entenem que el govern espanyol farà modificacions en el seu marc jurídic en relació amb la llibertat d'expressió", ha indicat el portaveu de Justícia de l'executiu comunitari, Christophe Wigand, en declaracions a Europa Press.

La Comissió Europea és conscient de les recomanacions del Consell d'Europa al govern espanyol perquè acoti determinats tipus penals, com l'enaltiment del terrorisme i les injúries a la Corona, per evitar un càstig "innecessari o desproporcionat", i per això espera que realitzi canvis en el seu marc jurídic per reforçar la llibertat d'expressió.

Esperen que Espanya iniciï canvis legals

El portaveu ha apuntat que Brussel·les és "conscient" de l'intercanvi de cartes entre la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, però també assumeix que Espanya ha iniciat el procés per als canvis legals. La veritat, però, és que el mateix PSOE ha impedit que un delicte com injúries a la Corona es despenalitzi.

PSOEPPCs i Vox van rebutjar a l'octubre a una proposició de llei d'ERC que reclamava la despenalització de les injúries a la Corona i els "ultratges" als símbols d'Espanya. La iniciativa dels republicans al Congrés, que va comptar amb el suport de Podem, JxCat, CUP, PNB i Bildu, demanava la supressió de l'apartat 3 de l'article 490 i els articles 491 i 543 del Codi Penal, que castiguen amb penes de presó de fins a dos anys les injúries a la Corona, i a una multa de sis a dotze mesos els "ultratges" a Espanya i els seus símbols i emblemes. 

comisaria consejo europa derechos humanos

La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic. / Twitter

Segons ha apuntat Wigand a l'agència de notícies, no és el primer cop que la Comissió Europea subralla que "cal garantir" la llibertat d'expressió en totes les societats democràtiques, cosa que ha de produir respectant l'"equilibri" amb altres valors i drets fonamentals, d'acord amb les normes europees.

L'alerta del Consell d'Europa per la llibertat d'expressió a Espanya

El Consell d'Europa, organisme internacional i independent de les institucions de la UE, va mostrar a través de la seva comissària de Drets Humans la seva preocupació per certs articles del Codi Penal espanyol, adduint que "tenen un impacte negatiu, fins i tot un efecte dissuasiu, en l'exercici de la llibertat d'expressió".

Per això, en una carta remesa a Campo l'11 de març, però feta pública aquest dilluns, Mijatovic celebra les informacions recents que apunten la intenció del govern espanyol de reformar alguns aspectes del Codi Penal, en particular els delictes d'enaltiment de terrorisme.

Segons el parer de la comissària del Consell d'Europa, la legislació antiterrorista "només s'ha d'aplicar a continguts o activitats que impliquin directament l'ús o l'amenaça de la violència amb la intenció de propagar la por i provocar terror".