La Comissió Europea afirma que no vol opinar sobre la intenció del govern espanyol de derogar l'actual delicte de sedició i substituir-lo per un altre de desordres públics agreujats perquè ho considera un assumpte de competència exclusiva nacional. Així ho ha expressat el portaveu de l'Executiu comunitari en matèria de Justícia, Christian Wigand. Així, sobre l'anunci de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició, Christian Wigand ha declarat que el dret penal "clarament recau en les competències dels Estats membre".

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

Doncs bé, malgrat que Christian Wigand ha assenyalat que des de la Comissió Europea no volen fer cap comentari al respecte, sí que ha declarat que està al corrent de la situació. Alhora, però, ha expressat que no creu que sigui necessari que la Comissió Europea hagi de ser informada perquè no afecta les seves competències. Concretament, la proposició de la Moncloa advoca per derogar l'actual delicte de sedició i substituir-lo per un altre de desordres públics agreujats que contempla penes per a les autoritats de 3 a 5 anys de presó i inhabilitació de 6 a 8 anys. Unes penes més baixes en comparació amb els 10 o 15 anys de presó i inhabilitació que recull el codi penal vigent. 

Doncs bé, la proposició de llei orgànica feta pel PSOE i Unides Podem pretén eliminar l'article 544 del Codi Penal (que defineix el delicte de sedició) i modificar l'article 557 per donar lloc al que aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anomenat "desordres públics agreujats". Així, el text assenyala que "seran castigats amb la pena de presó de sis mesos a tres anys els que, actuant en grup i per atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació: sobre les persones o les coses, obstaculitzant les vies públiques ocasionant un perill per a la vida o salut de les persones o envaint instal·lacions o edificis".

Sánchez defensa la reforma de la sedició per homologar la llei amb Europa

Aquest dijous, en una entrevista al programa Al Rojo Vivo de La Sexta, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que "sempre hem reivindicat aquesta voluntat d'homologació amb Europa si hi ha la majoria parlamentària suficient per tirar-la endavant". I ha assenyalat que "en les darreres setmanes han aparegut grups que s'hi han mostrat a favor". No obstant això, per desmarcar-se de la posició d'ERC, Sánchez ha recordat que "des de l'independentisme es demana l'amnistia, no la reforma del delicte de sedició, i això no té cabuda dins la nostra Constitució". "És un delicte que es va redactar l'any 1822, quan a Espanya es produïen alçaments militars", ha assenyalat.