Els canvis als Mossos d'Esquadra no s'han fet en 48 hores però s'han acabat fent. Miquel Buch ha rellevat el fins ara cap de la Brimo, Carles Hernández, i ha nomenat un expert en mediació, l'intendent Xavi Pastor.

El canvi provoca diversos moviments a la cúpula del cos. Interior, en un comunicat, ho atribueix "al pas a segona activitat dels comissaris Manel Castellví i Emili Quevedo". Els mossos de més de 57 anys i fins a la jubilació o en el cas que tinguin una disminució de les condicions físiques o psíquiques poden passar a fer una feina que no ha de ser estrictament policial.

Està previst que les pròximes hores es facin efectius diversos canvis de comandaments en l'estructura organitzativa de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra.

L’intendent Eduard Sallent, actual número dos de la Comissaria General d’Informació, passa a ser-ne el cap, mentre que l’intendent Carles Hernández, fins ara cap de l’Àrea de Brigada Mòbil, ha ascendit a sotscap de la CGINF. Hernández, que manava els antiavalots, passa a informació, la comissaria general de la policia secreta.

El seu lloc l'ocupa l’intendent Xavi Pastor, fins ara cap de l’ABP Eixample, que assumirà la responsabilitat al capdavant de la Brigada Mòbil. Pastor va ser cap de l’Àrea de Mediació dels Mossos. L'any 2012 va participar a l'Institut de Seguretat Pública en una conferència amb David Fernàndez, una conferència polèmica. Pastor, amb experiència en seguretat pública, havia estat també cap de l'Arro, l'Area de Recuersos Operatius, que està just per sota de la Brimo.

La iniciativa de situar Pastor al capdavant de la Brimo sorgeix de la pròpia prefectura de la policia, dels comandaments de Mossos que fan la proposta a la cúpula política, segons ha pogut saber El Nacional.

xavier pastor cap brimo mossos - Europa press

Foto: Europa press

Com a cap de l'Àrea de Mediació, Xavier Pastor explicava l'any 2012 en una entrevista amb Xavier Vinader que la seva feina estava basada a "negociar amb un col·lectiu que porta la protesta a un lloc concret. Demanem marges de negociació i fins on podem arribar, perquè l'operatiu té un cap que no som nosaltres". Admetia que "la gestió de la policia dins l'odre públic i la gestió de masses és la més complicada perquè afecta milers de persones". Ara té l'encàrrec de gestionar, precisament, aquesta unitat dels Mossos sempre polèmica.

Els altres canvis 

La intendenta Rocío Rubio, fins ara cap de la Divisió de Policia Científica (DPC), passarà a exercir les seves funcions a l’Escola de Policia de Catalunya i l’inspector Miquel Àngel García Alvira serà el nou cap de la DPC.

En l'àmbit territorial, l’inspector Vicenç Lleonart ha estat nomenat sotscap de la Regió Policial de Tarragona, un càrrec que actualment estava vacant des que l’intendent Ramon Chacón va passar a ser el cap d’aquesta mateixa regió.

Els que se'n van

Manel Castellví i Emili Quevedo se'n van de la prefectura i passen a una segona activitat sense responsabilitats en la direcció tècnica del cos.

Castellví va ingressar al cos l’any 1981 i feia més de set anys que era al capdavant de la Comissaria General d’Informació (CGINF), sobre la qual recau la lluita contra el terrorisme, entre moltes altres funcions.

Quevedo pertany a l’organització des del 1983 i en feia dotze que era el màxim responsable de la Comissaria General Tècnica de Planificació i Seguretat. Entre d’altres tasques, aquesta comissaria és l’encarregada d’avaluar, estructurar i planificar les necessitats dels Mossos en l'àmbit de recursos humans, materials i infraestructures i establir-ne i definir-ne els requeriments.