"El monarca representa un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya". Sota aquesta premissa, l'Ajuntament de Breda (Girona) ha declarat el Rei "persona non grata" al municipi, amb els vots a favor dels seus 11 regidors: 6 d'ERC, 2 de CiU, 2 de Tots per Breda i 1 de la CUP.

La moció insta el consistori a no participar en cap acció que suposi un reconeixement de la corona i, a més, també declara "persona non grata" qualsevol altre representant de la monarquia espanyola "en tant que representant d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya".

L'Ajuntament de Breda va decidir presentar la moció després de "la insolència a la presidenta del Parlament" per part del rei Felip VI, que no la va rebre, com ha explicat l'alcalde republicà, Dídac Manresa, que ha posat de manifest que li ha sorprès gratament la unanimitat del ple. Per això ha animat altres pobles a fer el mateix, perquè espera que serveixi d'exemple.

A més, ha assegurat que els honra ser el primer consistori que aprova declarar "persona non grata" per unanimitat el Rei i, ha subratllat, això evidencia que "Breda és completament antimonàrquic".

Així i tot, Manresa ha deixat clar que l'aprovació té només un caràcter simbòlic, i també ha assegurat que "encara és aviat per veure la reacció dels veïns".