La detenció de Josep Costa és "il·legal". El seu advocat, Gonzalo Boye, ha dirigit un escrit al tribunal per informar de diversos aspectes que afecten el seu representat. Primerament, el lletrat ha explicat que per motius professionals es troba actualment a Alemanya i que, per tant, ni ell ni la lletrada Isabel Elbal podran ser presents a la compareixença prevista per les 14:30. Tot i això, Boye demana que se celebri igualment per tal que Costa pugui ser posat en llibertat. 

Boye també ha notificat el tribunal que Josep Costa s'autodefensarà durant la compareixença ja que és "lletrat en exercici" i ha treballat en el seu cas conjuntament amb els seus advocats. 

Acte seguit, Gonzalo Boye indica: "No existint una base legal per a aquesta detenció, que constitueix una vulneració flagrant del dret fonamental a la llibertat, de la inviolabilitat parlamentària, del dret a no declarar i en definitiva del dret a un procés equitatiu, i que demostra la falta d'imparcialitat i respecte per la llei d'aquesta Magistrada-Instructora, requereixo que es procedeixi immediatament i sense esperar a l'hora assenyalada de les 14:30 a deixar en llibertat el senyor Costa i Roselló".

En la mateixa línia, Boye ha fet dues piulades des del seu compte de Twitter personal on ha recordat que la detenció és desproporcionada: "Ordenar la detenció d'algú, per un presumpte delicte que no comporta pena de presó és, lògicament, desproporcionat i arbitrari, més encara quan l'únic motiu és prendre-li declaració sabent que no declararà".

TUIT Boye Josep Costa 1

TUIT Boye Josep Costa 2

La detenció

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres per ordre judicial l'exvicepresident del Parlament Josep Costa per fer-lo comparèixer davant del TSJC. Costa estava citat davant del tribunal com a investigat a mitjans de setembre per desobeir el TC en permetre debatre al ple sobre monarquia i autodeterminació. L'exvicepresident, però, va decidir no presentar-s'hi argumentant que ell no reconeix el tribunal per jutjar cap acord del Parlament i que no estava "disposat a establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors, que no entenen la separació de poders". El TSJC va decidir no tornar-lo a citar però es va reservar la possibilitat de fer-lo comparèixer "mitjançant la força pública".

Josep Costa dentenido TSJC - ACN

L'exvicepresident del Parlament Josep Costa / ACN

La jutgessa instructora va signar l'ordre de detenció el 25 d'octubre perquè Costa comparegués en qualitat d'investigat davant del tribunal aquest dimecres a les 14.30 hores. Argumenta que l'exvicepresident del Parlament no va al·legar causa que justifiqués la seva incompareixença, "del que es dedueix la no-disposició de comparèixer davant de l'autoritat judicial en forma voluntària".

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha queixat a través de Twitter que no l'han deixat veure Costa quan s'ha personat al Palau de Justícia després de rebre una trucada del propi Costa. Segons ha dit, el president del TSJC ha donat ordres expresses que no entri a l'edifici. "Avui és 27-O. Han detingut l'exvicepresident del Parlament. L'Estat no se n'oblida", ha conclòs.

 

Foto principal: L'advocat de Josep Costa, Gonzalo Boye / Europa Press