L'advocat Gonzalo Boye ha advertit el president espanyol, Pedro Sánchez, que l'escàndol del CatalanGate només ha començat, i ha demanat posar el focus sobre qui va pagar la compra del programa d'espionatge Pegasus, amb el qual han estat investigats més de 60 polítics, advocats i professionals catalans. Boye ha criticat en una conferència a Terrassa (Vallès Occidental), organitzada pel consell local de la República, que la ministra de Defensa, Margarita Robles, justifiqués l'espionatge en seu parlamentària. I ha advertit que hi haurà sorpreses. "La ministra s'ha preguntat què fa un govern quan li declaren la independència. Doncs un govern convoca un referèndum. Com a Escòcia. I es respecten els resultats, siguin els que siguin. El que no fa un govern és comprar un programa espia i començar espiar a tot déu de forma indiscriminada, amb ves a saber quins diners. He estat clar: he dit ves a saber amb quins diners. No només cal saber qui ho va fer sinó amb què es va pagar. I això serà una gran sorpresa. El CatalanGate, que per això els posa tan nerviosos, està començant. I els passen dues coses: no saben el que sabem i no saben quant sabem. I és la primera vegada que tenim la paella pel mànec", ha explicat.

L'advocat s'ha mostrat molt crític amb els jutges que formen part del govern de Pedro Sánchez: Margarita Robles, María Pilar Llop i Fernando Grande Marlaska, i ha ironitzat amb si un dia tornen a la magistratura. "Un govern democràtic ni espia ni amenaça. I hem escoltat dos ministres -una jutge del Suprem i una jutge d'on hagi estat- que han amenaçat per encobrir un espionatge. I aquesta gent quan deixi la política tornarà a la judicatura. Fan por. Jo sempre ho dic, a Marlaska que no me'l toquin, perquè si el toquen del govern, torna al jutjat", ha apuntat amb ironia. Per Boye, el problema és estructural, perquè no es fa absolutament res per resoldre'l. "El problema ni tan sols és Catalunya, és Espanya. Tenen una concepció antidemocràtica del dret, i aquesta els porta a topar amb Europa. I a partir d'aquí tot són dificultats", ha resumit en el que era la presentació del seu llibre Se llama cáncer.

Boye ha reconegut que sabien des de fa molt temps que eren espiats, però ha avisat que ara tenen les proves de l'espionatge. Per això ha avisat que el govern del PSOE i Podemos està intentant encobrir una cosa que "no saben com n'és de gran". I ha apuntat que qüestiona fins i tot la Transició política. "No hi ha cosa més perillosa que un govern que no estigui al comandament ni tan sols de les clavegueres. Mirin el que dic. Seria preferible que això ho hagués ordenat Pedro Sánchez a no que Pedro Sánchez se n'hagi assabentat. Fa més por això que no l'altra cosa. I això és molt gran. Algun dia els demòcrates de veritat, que a Espanya també n'hi ha, diran: au quin instrument ens han donat per fer la transició d'una vegada per totes i carregar-se les clavegueres". Però al seu entendre això no ha passat sinó que la reacció de l'executiu espanyol ha estat la contrària: "Han sortit a defensar-ho perquè intueixen que és d'ells -i és d'ells-, però no saben de qui ni amb quina intensitat", ha afegit. "Estan més preocupats per salvar el sistema que no pas per resetejar el sistema", ha remarcat.

L'advocat ha explicat que aquesta qüestió està portant a una pèrdua de credibilitat d'Espanya en l'escena internacional, i ha recordat que els grans compradors del programa Pegasus són països "no-democràtics" com Bahrain, el Marroc, els Emirats Àrabs, el Salvador "i Espanya". Ha detallat que l'ús del programa vol dir que l'espionatge l'ordena i el paga Espanya, però l'executa una empresa privada.