L'advocat Gonzalo Boye, responsable de la defensa de Josep Lluís Alay i també del president Carles Puigdemont, ha presentat, aquest dimarts, un recurs al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona contra la pròrroga dictada pel jutge Joaquín Aguirre de la peça separada 7 del cas Volhov, sobre un suposat delicte de revelació de secrets d'Alay i  dos agents dels Mossos, paral·lela a la peça de la trama russa. L'advocat denuncia que es tracta d'una investigació prospectiva i que "mantenir artificiosament" obert el procediment representa una vulneració de drets fonamentals.

En l'escrit, Boye aprofita per respondre l'aparició del jutge Aguirre a una televisió alemanya per parlar de la seva investigació sobre la vinculació de Rússia amb el procés i adverteix que això obligarà el jutge a abstenir-se en aquest cas "davant l'inaudit que resulta que un jutge concedeixi entrevistes i parli, sense embuts" sobre un cas que instrueix.

Escrit en alemany

L'advocat atribueix la decisió del jutge de prorrogar un cas per al qual assegura que el 3 d'abril del 2023 es va dictar el procediment abreujat a "una més de les confusions en què acostuma a incórrer aquest jutjat". Per aclarir els conceptes reprodueixen l'article 324 de la Llei d'Enjudiciament Criminal i ho fa en alemany, de forma irònica. "Ara que el titular d'aquest jutjat es dedica a donar entrevistes a la televisió alemanya, sobre el present procediment, creiem que resulta més útil transcriure la norma de referència al citat idioma per facilitar tant al jutjat com als mitjans alemanys la desviació que representa prorrogar una instrucció que va acabar", argumenta.

Abstenció d'Aguirre

Tot i que l'objectiu de l'escrit del lletrat és recórrer contra la pròrroga de la peça separada, aprofita per advertir ja de les conseqüències de l'aparició televisiva del jutge. "Òbviament, la concessió de l'entrevista a la televisió alemanya, i el contingut d'aquesta, serà objecte de plantejament separat, però, des d'ara mateix s'anuncia el deure d'abstenció del titular d'aquest jutjat davant l'inaudit que resulta que un jutge concedeixi entrevistes i parli, sense embuts d'un cas que està coneixent", adverteix.

Cas Alay

Josep Lluís Alay va declarar com a investigat d’un delicte de revelació d’informació reservada al jutjat el juliol de 2022. El jutge Joaquín Aguirre vol escatir si Alay va cometre algun fet delictiu en demanar a un agent dels Mossos d’Esquadra que mirés si ell estava en la base policial, l’estiu del 2020, segons un informe de la Guàrdia Civil. El seu advocat, Gonzalo Boye va presentar un escrit al jutge del cas Volhov en el qual li demanava que encarregués al cos dels Mossos que fes un informe aclaridor per saber des de quan el cap de l’Oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, consta en el Sistema d’Identificació Policial per aclarir el seu control.

L'advocada dels dos agents investigats, Isabel Elbal, també ha presentat un recurs de reforma contra la pròrroga de la peça 7 del cas Volhov, ja que precisa que se li va notificar la resolució del jutge que dictava el procediment abreujat de la peça el 17 d'abril de 2023, del qual no van presentar cap recurs i tampoc han rebut cap resposta de la Fiscalia ni s'hi ha presentat l'escrit d'acusació contra els tres investigats. Per tot això, s'oposa a la pròrroga de la investigació perquè fa mesos que està tancada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!