L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que Puigdemont vindrà "perquè així ho ha decidit ell", no obstant ha volgut deixar clar que tornarà quan "tingui els instruments en la mà per poder defensar-se com ell vol". Boye, en un acte del Consell per la República a la localitat del president, Amer, ha volgut deixar clar que el president tornarà, però que ho farà quan sigui el moment idoni per lluitar "dempeus" perquè Puigdemont "no vol venir agenollat". Aquests "instruments" que menciona Boye és el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De fet, fa uns mesos va assegurar en una intervenció que la seva estratègia era "clara i meditada", vol que el conflicte entre Catalunya i Espanya acabi en mans del TJUE i que aquest òrgan sigui l'encarregat de resoldre'l.

Gonzalo boye

Imatge de @salvaverges, diputat de Junts i segon de la fotografia començant des de la dreta.

El retorn de Puigdemont des de fa temps és un afer que no deixa a ningú indiferent. Per això Boye ha estat preguntat durant la seva intervenció. L'advocat ha estat clar i contundent: Puigdemont vindrà. I a més, ha dit que ho farà quan tingui les eines jurídiques per poder donar batalla. La incògnita sobre el retorn del president va obligar Junts a pronunciar-se. La portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, va avisar que "tornarà com a ciutadà lliure més aviat que tard". Sales, a propòsit de la victòria judicial que va suposar la decisió de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, va afirmar que el president tornaria.

De fet, si Puigdemont torna trasbalsaria la dinàmica del partit, però també de la política catalana, i espanyola. Per tant, no és una nimietat. De fet, Boye ho sap, per això ha assegurat que "hi ha gent que està disposada a assumir riscos, el president tornarà, dempeus". Aquestes paraules han desfermat els aplaudiments entre el públic. Tot seguit el moderador ha agafat el micròfon i ha afirmat que "farem tot el que faci falta per tornar-lo a veure".

Cimera Puigdemont, Borràs

El president a l'exili, Carles Puigdemont, va celebrar ahir una cimera a Waterloo amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la qual també va assistir la secretària del legislatiu català Aurora Madaula, segons ha informat el periodista Xavier Graset el 3/24. La trobada, de la qual no se'n coneix encara el contingut, va tenir lloc després que dijous de la setmana passada la cambra va retirar l'acta de diputat al representant de la CUP Pau Juvillà per decisió de la Junta Electoral Central (JEC), enmig d'una tempesta política. Borràs va assegurar en una entrevista a Rac1 que si no s'ha desobeït és perquè ERC i la CUP no van voler acceptar una estratègia de "desobediència col·lectiva" que la presidenta els va traslladar, i que comportava desobeir també en l'ordre d'elevar al 25% el castellà a l'escola.

Per ara Puigdemont no s'ha pronunciat públicament sobre aquesta qüestió, coincidint amb el seu criteri de no entrar en qüestions autonòmiques. En tornar de Bèlgica, Borràs ha escrit un tuit a favor d'una altra desobediència, la del tall de la Meridiana, que estarà prohibit a partir de demà dissabte. "Entendre que Meridiana Resisteix és una forma de la resistència que ens cal com a país quan hi ha tantes ganes d’oblidar d’on venim i per què ens trobem com ens trobem. Gràcies, amics", ha indicat