Gonzalo Boye ha arribat aquest dilluns al migdia al Congrés dels Diputats amb l’acatament dels eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín davant d’un notari belga. Però l'intent no ha fructificat. Malgrat els poders especials que han donat al seu advocat, els lletrats de la Cambra Baixa li han tancat la porta als nassos i ni tan sols s’han mirat els documents que duia el lletrat. “S’ha intentat per totes les vies. A partir d’ara ja és un tema de legalitat europea”, ha assegurat el jurista. 

Després que la JEC dictaminés que havien d'anar a Madrid a adquirir el càrrec, l'advocat de Puigdemont i Comín ha assistit aquest dilluns al migdia a la sala constitucional del Congrés, on es duia a terme l'acte d'acatament de la Constitució per part dels 54 eurodiputats electes. Tenia intenció de presentar una acta notarial en què tots dos prometien acatar la Carta Magna per imperatiu legal, després de rebre "poders especials" dels seus dos clients. Però una lletrada del Congrés li ha dit que no podia presentar aquesta documentació. "Ni tan sols se'ls han llegit", ha criticat Boye a la sortida. "Si se'ls haguessin llegit, sabrien que no els haurien d'haver rebutjat", ha afegit.

Després d'aquest nou veto, la defensa dels eurodiputats de Lliures per Europa ha registrat hores més tard aquests documents davant la Junta Electoral Central. Ha recordat que ja s'ha fet abans d'aquesta manera al Congrés dels Diputats, el Senat i el Parlament Europeu, i que per tant han complert el tràmit. "La gent es pensa que estem improvisant i no és així", ha afirmat.

boye congreso jec - efe

Riba avisa que aniran a Europa

Qui tampoc no ha pogut assistir aquest dilluns al Congrés dels Diputats, pel veto en aquest cas del Tribunal Suprem, ha estat Oriol Junqueras. Malgrat tot, la seva lluita per ser eurodiputat no acaba amb el veto a recollir l’acta. Així ho ha advertit l’eurodiputada Diana Riba des de davant del Congrés dels Diputats. “Potser els fa por que aquest cas arribi al cor d’Europa, però nosaltres lluitarem i treballarem dins del Parlament Europeu per portar-lo a les altes instàncies europees”, ha avisat.

Segons fonts republicanes, el president d’ERC i eurodiputat electe no té pensat renunciar a la seva acta, malgrat que no l'hi deixin recollir. De fet, la seva defensa acaba de presentar un recurs contra la decisió de l’alt tribunal. Aquestes fonts apunten que no farà córrer la llista i recorden que no hi ha marge temporal per fer el tràmit d’acatar la Constitució espanyola.