El PP insisteix en la seva particular croada pels acataments dels diputats independentistes. Així, el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha demanat a la Mesa del Senat que reconsideri la seva decisió d'admetre les fórmules que el dia 21 de maig van fer servir una trentena de senadors per acatar la Constitució.

Cosidó ha fet aquesta petició després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi marcat el criteri sobre com s'ha de fer. La JEC ha aprovat un acord pel qual adverteix els regidors independentistes que hauran d'acatar la Carta Magna dissabte que ve en les sessions constitutives dels Ajuntaments que hauran de tenir voluntat "incondicionada" de jurar o prometre acatar la Constitució, sense que siguin vàlides altres fórmules.

A partir d'aquest postulat Cosidó ha dirigit un escrit a la Mesa del Senat en què subratlla que la JEC "delimita que els acataments a la Constitució de càrrecs públics no seran vàlids si la promesa o jurament es condiciona a prerrogatives incompatibles amb la Carta Magna".

Revisar-les una per una

Per això sol·licita, com ja va fer el 23 de maig, que "es procedeixi a revisar, una per una, les respostes" que una trentena de senadors independentistes d'ERC, JxCat i EH Bildu van donar el 21 de maig a la pregunta reglamentària del president de la Cambra, Manuel Cruz, sobre si juraven o prometien acatar la Constitució.

Entre les fórmules sobre les quals el PP insisteix de revisar hi ha la que va fer servir el senador en presó preventiva d'ERC, Raül Romeva, que va acatar per imperatiu legal i "com a pres polític". Aquest senador està suspès de les seves funcions per la Mesa.

Cosidó remarca que Romeva i d'altres senadors independentistes catalans i bascos "no van pronunciar una declaració clara i inequívoca" quan van contestar a la pregunta del president, perquè van fer servir  fórmules "seguides de condicions de tal naturalesa que vicien de nul·litat aquest acatament".