Després de la polèmica de l'entrevista del jutge Joaquín Aguirre, instructor del cas Volhov, en la televisió alemanya, la coneguda com a trama russa del procés havia provocat interès en aquest país i l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha estat l'encarregat d'explicar perquè aquesta és només una "bogeria" que tan sols va succeir en el cap d'aquest jutge. En una entrevista publicada al diari Neues Deutschland, també conegut com ND, l'advocat respon a les acusacions d'Aguirre, assegurant que aquestes són només una "història boja construïda per un periodista i un jutge", retraient-li la seva aparició en la televisió del país germànic, assegurant que "cap jutge del país parlaria en públic d'un procés que se li ha estat confiat". "Han creat aquesta història boja que només existeix als seus caps", insisteix l'advocat tot reduint les acusacions a "la notícia falsa més gran que he vist durant els últims anys en la defensa del president Puigdemont". El diari Neues Deutschland recorda que l'advocat es va fer conegut a Alemanya, tot i que és consultor del Centre Europeu de Drets Constitucionals i Humans a Berlín, després de la detenció del president a l'exili al país el març de 2018. 

Responent a les preguntes del mitjà alemany, Boye, que ja havia denunciat la gravetat de la intervenció d'Aguirre en televisió, l'advocat ha insistit que aquest jutge ja ha "expressat molt clarament la seva opinió sobre Puigdemont". "És complicat lluitar contra cosa que mai va succeir", remarca Boye, en referència a la trama russa del procés. Davant la pregunta "és un invent que el govern de Putin volgués donar suport a la independència de Catalunya amb 100.000 soldats i que suposadament volgués aportar fins a 500.000 milions d'euros, l'advocat del president ho té clar: "Només ens ho hem d'intentar imaginar a la vida real. Com, per exemple, se suposa que 10.000 soldats russos podrien arribar a Catalunya a través de territori de l'OTAN sense que això originés la Tercera Guerra Mundial?", es qüestiona, mentre ironitza amb les invencions del jutge: "Putin suposadament va informar a Puigdemont de la invasió d'Ucraïna. Això ja demostra que són fantasies boges". 

"Lluitant per una amnistia", més enllà de Puigdemont

Des del mitjà alemany recorden que les últimes decisions del jutge del cas Volhov coincideixen amb la tramitació d'una llei d'amnistia reclamada pels partits independentistes i que Pedro Sánchez va acceptar a canvi dels seus vots a la investidura. Amb tot, Junts va decidir congelar-la fa dues setmanes en considerar que aquesta no era prou sòlida i que deixava fora part dels independentistes represaliats. En aquest sentit, el periodista posa el focus que el text actual no inclou el càrrec de traïció a la pàtria ni el de terrorisme i Boye deixa clar que tot plegat no és una coincidència: "Primer van intentar acusar-lo de rebel·lió, després de terrorisme i ara fins i tot diuen que el president era un espia. Què vindrà després?", es pregunta l'advocat, que recorda que Puigdemont era líder d'un partit i del moviment independentista, darrere del qual hi ha "milions de catalans". "Això perjudicarà a l'aplicació de la llei a Puigdemont? No ho sabem. Però seguirem lluitant per una amnistia que no només l'afecti a ells sinó a centenars de persones", resol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!