L'advocat del president a l'exili, Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha insistit durant una entrevista al programa de TV3 Tot es mou que el Tribunal Suprem "es podria prendre amb calma" la tramitació dels indults als condemnats de l'1-O, un cop es publiquin al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Un tràmit lent

Boye explica que si els indults fossin totals, i no parcials com es preveu, "no s'hauria de fer cap càlcul" i serien molt més àgils.

L'advocat de Puigdemont exposa la inexistència d'una llei que estableixi el període que el Tribunal Suprem pot usar per als tràmits, i per tant, el tribunal "podria dilatar la concessió dels indults".

El tribunal sentenciador

Com ja va explicar detalladament en el seu últim article a ElNacional.cat, el procés de fer efectius els indults és un camí llarg i polititzat. "Quan donin els indults han de ser comunicats al tribunal sentenciador (la segona sala del Suprem), aquest tramitarà amb els centres penitenciaris els nous càlculs de les condemnes que després s'hauran de tornar a aprovar", explica.

La sala segona, o el tribunal sentenciador, serà l'encarregat de la liquidació de les respectives penes acordades sense cap límit de temps legal que se sumarà "a la legitimació que puguin tenir el Partit Popular i Vox per interposar recursos en contra dels tràmits".

Segons Boye, "acabaran sent judicialitzats com judicialitzat està el conflicte entre l'Estat i l'independentisme català. Per tant, i sigui com sigui, el desenllaç d'aquest episodi està molt lluny de produir-se de manera ràpida, perquè, com es pot veure, estem davant d'una matèria complexa, amb múltiples arestes i no totes elles, segurament una petita part, controlables des de la política".

Boye entrevista tv3

Captura de l'entrevista a Boye a TV3

"No es respecta el dret europeu"

Durant l'entrevista a TV3, l'advocat ha argumentat que "els indults no afectaran els exiliats", però que igualment s'haurà d'esperar a la interpretació que en faci el Tribunal Suprem. Boye vaticina uns indults parcials que només afectin el delicte de sedició, delicte que titlla de "medieval i inconstitucional".

En referència als exiliats també ha apuntat que els líders independentistes són lliures per moure's per tot Europa, inclòs Espanya, però que "sembla que el dret europeu no està sent respectat de Pirineus cap avall".

"Només condueix al desprestigi"

Boye ha sentenciat que l'Estat "s'ha equivocat, s'ha ficat per un camí que no condueix enlloc i només porta al desprestigi". "Aquesta partida ja es va guanyar i ara només es tracta de saber quants moviments més volen fer per acabar-la", explica en referència a les euroordres als líders independentistes.

Imatge principal: Gonzalo Boye a TV3.