El president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont ha recordat el discurs del Rei, pronunciat el 3 d'octubre del 2017, dos dies després del referèndum d'independència, l'endemà de la manifestació contra els indults a Colón

TUIT Puigdemont manifestacion madrid

"El rei va fer el discurs del 3 d'octubre, estimulant la gent a un '¡a por ellos!' contra una bona part dels catalans", indica Puigdemont en una piulada al mateix temps que assegura que "aquella gent continua estimulada per la mateixa consigna, i avui se n'han manifestat uns quants a Madrid". Segons l'eurodiputat, tots els que es van manifestar a la capital espanyola "són la gent del rei, l'Espanya que fa por".

Unes 25.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a Madrid, es van concentrar aquest diumenge a la plaça de Colón de Madrid contra els indults als presos independentistes en què treballa l'executiu de Pedro Sánchez.

La plataforma Unión 78, fundada per l'expresidenta d'UPyD, Rosa Díez, va fer la crida, on la seva líder va advertir que "els espanyols de bé" no consentiran la mesura de gràcia que planteja el govern espanyol.

"On s'és vist que un govern premiï els enemics declarats a la seva nació propagant un sectarisme destructiu?", es va preguntar Díez, que va lamentar que es titlli els participants a la concentració d'ultradreta: "Fent això, el govern actua de manera excloent, sectària i perillosa", va afegir.

La resposta d'Aragonès

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va insistir a reclamar "amnistia, autodeterminació i independència" mentre encara estava en marxa la manifestació a la plaça Colón de Madrid. "Diumenge de bon temps i de tornar-ho a dir ben alt, malgrat que el feixisme i la dreta rància rabiïn: amnistia, autodeterminació i independència", va escriure en un missatge a Twitter. "Sense cap por i amb tota la convicció", va reblar.

Ara fa dos anys, quan la triple dreta va anar a Colón contra la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, la delegació del govern espanyol va xifrar l’assistència en 45.000 persones i l’organització en 200.000. Ahir diumenge, en la cita contra els indults, gairebé la meitat: 25.000 segons la policia espanyola. L'Ajuntament de Madrid, governat pel PP, eleva la xifra fins als 126.000.

Entre el públic s’hi va veure simbologia democràtica i simbologia que no ho era tant, com diverses banderes espanyoles franquistes. Es van passejar tranquil·lament per la plaça fins que l’organització, bastant tard, va intentar apartar-les fora de les càmeres. Aquesta simbologia també es va veure en altres elements, com les mascaretes. També banderes imperials espanyoles, de la Guàrdia Civil i de la Legió.

 

Foto principal: Imatge d'arxiu del president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont / EFE