"Què passa si hi ha judici i ningú hi va? Això és el que hauríem d'haver fet". Amb aquesta contundència ha defensat l'advocat Gonzalo Boye que els presos haurien de ser tots a l'exili. "Hauríem tingut tantes batalles jurídiques com exiliats", ha afegit en la segona sessió del dia de l'Universitat Catalana d'Estiu (UCE) en la qual ha participat. Boye ha protagonitzat aquest divendres a la tarda una taula rodona amb la professora de drets humans a Ginebra i impulsora de la defensa dels presos i exiliats a l'ONU, Neus Torbisco-Casals, i el vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes. 

En aquesta, Boye també ha vaticinat que després de la sentència el Tribunal Suprem tornarà a cursar una euroordre contra els exiliats, però ha defensat que malgrat que l'Estat espanyol creu que "el problema és de forma" en realitat és "de fons i de fets", donant a entendre que no els serà tan fàcil guanyar-la. Davant més de 200 persones, Boye ha recordat la batalla jurídica guanyada a Alemanya sobre l'extradició de l'expresident Carles Puigdemont, i ha defensat que els fets que s'estan jutjant a l'estat espanyol pel que fa al procés "no tenen encaix legal als països democràtics".

L'advocat de Puigdemont també ha defensat que en la situació actual del procés és "difícil reconduir-lo a una situació anterior" i que ara només queda "veure com es pot produir el divorci". Preguntat pels assistents sobre què han de fer per contribuir a la causa catalana, Boye ha recomanat "pressionar als polítics catalans perquè entenguin que no es dispara a dins una trinxera en una situació de confrontació" i ha demanat als ciutadans participar al Consell de la República i als partits que vagin units.

Luxemburg, una "qüestió de temps"

Finalment, també ha donat més detalls sobre el cas de l'acta d'eurodiputats de Puigdemont i Toni Comín que està recorregut a Luxemburg i ha defensat que, malgrat el primer revés del passat mes de juliol, "és qüestió de temps". Sobre aquest punt, de fet, en la conferència del matí ha desgranat una de les escletxes que podria utilitzar en aquesta demanda i, concretament, ha parlat del dret de les minories. També ha vaticinat que la sentència del procés sortirà abans del 14 d'octubre, dia en què està prevista una sessió per decidir sobre l'acta d'europdiputat del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Boye a la UCE

Per altra banda, l'experta en drets humans, Torbisco-Casals, ha defensat la necessitat de posar més esforços en la batalla jurídica, que ha titllat de "crucial", i ha assegurat que, malgrat que una sola resolució de l'ONU pugui no ser completa per Espanya i passar desapercebuda, quan n'hi hagi una desena o una quinzena "molts actors externs entendran que sí que hi ha un problema". Torbisco-Casals també ha assegurat que el dret a l'autodeterminació anirà canviant amb el temps, ha titllat Espanya de tenir mentalitat de "neocolonialisme intern" i ha volgut treure ferro al debat sobre la falta de full de ruta de l'independentisme, assegurant que no hi ha un manual per aquest tipus de casos.

Per acabar, el vicepresident de l'ANC ha acusat les institucions judicials de l'Estat d'actuar com "hooligans" i de crear delictes "ad hoc" per reprimir el moviment i crear "por". Cruanyes també ha assegurat que l'estat té una "tradició repressiva" i ha volgut llençar un advertiment: "mentre seguim lluitant per l'autodeterminació hem de comptar que hem de fer front a la repressió i utilitzar-la a favor nostre".