L'advocat Gonzalo Boye ha estat tot l'estiu teixint l'estratègia amb la qual tornar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de Luxemburg per guanyar la segona batalla, després que el mateix tribunal desestimés el juny la demanda de mesures cautelars perquè l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín fossin eurodiputats, i podria tenir ara una nova carta sota la màniga.

Així ho ha donat a entendre en una conferència aquest divendres a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que té lloc aquests dies a Prada, on ha assegurat que aviat es presentaran al·legacions al TJUE per aquest cas, tot i que no ha volgut avançar la data. El que sí que ha donat a conèixer, però, és que una de les noves al·legacions que utilitzarà serà el del dret a les minories.

Boye a la UCE Prada - Cedida per la UCE

Segons Boye, el dret a l'autodeterminació –històricament vinculat a les colònies– pot ser qüestionat, però el de les minories no, i ha recordat que aquest està recollit en l'article 2 del Tractat de Lisboa. "Crec que si hi ha una manera de guanyar, aquesta passa per exigir el respecte de les minories nacionals", ha assegurat Boye, tot recordant que els tres eurodiputats que no han pogut assumir el càrrec –Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras–  són d'una minoria i que això s'ha de tenir en compte.

"Quan es diu que s'ha de fer el referèndum a tot Espanya s'està passant el corró a les minories nacionals. Ningú pot discutir que les minories nacionals han de ser respectades", ha afegit en aquest sentit.

"Si Europa no existís, quants estaríem ja detinguts?"

En la mateixa conferència, emmarcada dins el curs de dret de la UCE i que duia per títol "El dret a la tutela judicial efectiva en la perspectiva europea", Boye ha explicat quins són els passos per portar el cas del procés a Europa, tant a Estrasburg com a Luxemburg, i la importància de fer-ho. En aquest punt, l'advocat ha recordat que la sentència als presos polítics no només els condemnarà a ells, sinó que "marcarà el futur a molts", per la qual cosa considera el recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg com una "obligació".

"Europa no és una panacea, però si no existís, quants d'aquí ja estaríem detinguts?", s'ha preguntat, després de defensar que "Europa és el gran fre per a una repressió molt més intensa". En aquest sentit, l'advocat de Puigdemont ha defensat que Europa pot agradar més o menys, però que és "necessària" i ha considerat que si no hi hagués la possibilitat de buscar "tutela fora de les fronteres" de l'estat espanyol, aleshores "no hi hauria res a fer". 

Boye a la UCE Prada - Cedida per la UCE

Tot i reconèixer que tampoc hi té fe cega, Boye considera imprescindible portar la sentència del procés a Estrasburg, en cas de ser condemnatòria, perquè malgrat que el tribunal no entra en el fons de la qüestió, pot deixar com a "inexistent" el resultat emès pel Suprem en cas d'haver-hi vulneració de drets. 

I aleshores, per què el Suprem està "tranquil"?, s'ha preguntat Boye. La resposta per a l'advocat és senzilla: "Tenen assumit què passarà (que la sentència s'anul·larà), però els agafa lluny". L'advocat ha recordat que els terminis són lents i que alguns dels magistrats que han participat en el judici ja estaran jubilats quan surti la resolució d'Estrasburg. De fet, un d'ells es va jubilar un cop acabat el judici.

"Hi haurà moltes respostes d'Estrasburg i Luxemburg que no ens agradaran, però d'altres sí, i no només això, sinó que ens permetran seguir construint", ha afegit per concloure la conferència davant d'una setantena de persones.