Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay i Carles Puigdemont, ha demanat explicacions al jutge degà de Barcelona, Cristina Ferrando, per l'entrevista del jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, a una televisió pública alemanya. En l'escrit, Boye exigeix informació per determinar qui va autoritzar l'accés de càmeres i periodistes a les instal·lacions de la Ciutat de la Justícia per fer l'entrevista. A més, també vol obtenir informació sobre la data en què es va autoritzar l'entrevista i quan va ser enregistrada. Per últim, en cas de confirmar-se que tot estava autoritzat, el lletrat pregunta si algú li va recordar al magistrat Joaquín Aguirre la prohibició legal de parlar sobre procediments que ell mateix està instruint. 

L'advocat Gonzalo Boye assegura en l'escrit que ha adreçat al jutge degà de Barcelona que l'entrevista al magistrat Aguirre afecta directament el seu defensat i té incidència en els drets de Josep Lluís Alay reconeguts a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. Aquests drets, assegura, "s'han vist ostensiblement violentats" a conseqüència de l'entrevista.

Aguirre a la televisió alemanya

El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha aparegut aquesta setmana a l'informatiu Tagesschau —de la televisió pública alemanyaparlant sobre el cas què vincula Carles Puigdemont amb una suposada trama russa. En la seva intervenció, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona no dubta a parlar d'un intent de Rússia d'infiltrar-se a través del procés polític independentista de Catalunya a totes les democràcies liberals de l'Europa Occidental. En l'entrevista, el jutge apareix en el seu despatx valorant el que representa el cas Volhov. "Es tractaria de la influència directa de Rússia al procés d’independència de Catalunya, fent costat al procés d’independència, amb la finalitat que Rússia desestabilitzés, primer, la democràcia espanyola i obrint la porta del darrere a la infiltració en totes les democràcies liberals d’Europa Occidental", assegura.

Recusació del jutge del cas Volhov

Després de la intervenció d'Aguirre, la defensa d'Alay ha demanat la recusació de Joaquín Aguirre arran de l'entrevista concedida a la televisió alemanya ARD. En l'escrit presentat, la defensa al·lega com a motiu "la pèrdua absoluta d'imparcialitat" del magistrat durant l'entrevista. Gonzalo Boye destaca que en les afirmacions d'Aguirre no hi veu "el més mínim d'imparcialitat ni pudor" ni una tesi investigadora sinó "persecutòria". Per tot plegat, sol·licita que s'aparti l'instructor de la investigació. 

De fet, l'advocat es mostra convençut que tard o d'hora es demostrarà que l'entrevista "ni tan sols va ser casual ni un acte d'irresponsabilitat" sinó "una cosa bastant més seriosa" i demana que s'emeti una ordre europea d'investigació per accedir als originals de l'entrevista. D'altra banda, en la petició de recusació també es refereix a altres mostres de "manca absoluta d'imparcialitat" i cita les manifestacions fetes pel magistrat recusat en la seva presa de declaració el maig del 2022 en les quals va afirmar que "Puigdemont es va cagar a les calces" o el va titllar de "dèbil i covard", entre altres expressions o insults.