L'advocat Gonzalo Boye, en representació del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha enviat una demanda de rectificació al diari espanyol El Mundo per haver titllat el dirigent de JxCat de trumpista. Així ho ha fet saber el mateix Costa aquest diumenge a través d'una piulada.

En un article publicat el passat divendres 8 de gener, el rotatiu espanyol assegurava que Costa havia fet una crida a l'independentisme a "aprendre moltes lliçons de com Trump havia arribat al poder i com ha estat a punt de ser reescollit". Segons el diari, Costa també va demanar fixar-se en "les noves formes de comunicació, mobilització i confrontació política que tot el món donava per fet que no funcionarien". L'article també qualificava el número 3 de JxCat el 14-F, Joan Canadell, de seguidor de l'encara president dels Estats Units.

En l'escrit enviat al diari, Boye qualifica les afirmacions de falses. "És fals que Josep Costa hagi donat suport a Donald Trump o que hagi fet una crida a imitar-lo per impulsar la causa de la independència de Catalunya", afirma.

Arguments i ultimàtum

De fet, el lletrat assegura que els missatges publicats per Costa a les xarxes després de la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, es "limitaven a expressar el seu alleujament per la seva victòria i defensava la necessitat d'aprendre com Trump va arribar al govern, com ha governat, i com va estar a punt de ser reescollit a les eleccions presidencials que s'havien celebrat el dia anterior".

Boye afegeix altres piulades de Costa mostrant-se contrari a Trump i arribant a comparar-lo amb Adolf Hitler per reforçar la seva demanda de rectificació. "Així doncs, l'article d'El Mundo presentava aïlladament un missatge a Twitter (sense referir-se als demés publicats en la mateixa conversa del 4 de novembre, tots ells absolutament inequívocs) per atribuir a les paraules de Costa el sentit justament oposat al que ell mateix expressament i reiterada li va atribuir el dia de la publicació", exposa.

Per tot això, la defensa de Costa reclama al diari una rectificació en el mateix lloc i secció que "l'article difamatori" tant en la versió digital com la impresa "corregint tota la informació falsa detallada". Boye també sol·licita que el rotatiu publiqui un avís aclaridor "que posi de manifest l'exercici del dret a la rectificació sobre l'esmentat article". Per últim, demana publicar la rectificació per les xarxes socials del diari i fer-ho en un termini de tres dies "sense perjudici de les demés accions legals que puguin correspondre".