Una segona onada d’independentistes s'ha exiliat per la investigació de terrorisme de l’Audiència Nacional contra la plataforma Tsunami Democràtic pel seu paper en les protestes contra la sentència de l’1-O. Almenys set dels 12 investigats estan residint fora de Catalunya actualment, i quatre d’ells s’han traslladat en els últims mesos per la investigació de l’Audiència Nacional. Aquest dijous coneixíem aquesta informació en fer-se públics nous noms d'independentistes que han escollit el camí de l'exili. Gonzalo Boye, l'advocat del president a l'exili Carles Puigdemont, ha defensat amb contundència els que prenen la difícil decisió d'exiliar-se, com va fer al seu moment Puigdemont. En declaracions a Els Matins de TV3 i a Catalunya Ràdio, Gonzalo Boye ha tancat files amb els exiliats i ha carregat contra els que van "criticar l'exili el 2017 i van acusar Puigdemont de covard". "Ara sembla que l'exili és la solució", ha sentenciat el lletrat.

Boye carrega contra Adrián Vázquez (Cs) i Antonio Tajani

D'altra banda, l'endemà que s'hagi fet públic que l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) defensa anul·lar la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del juliol del 2022 que va declarar inadmissible el recurs dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín pel rebuig inicial del Parlament Europeu a donar-los l'escó, Gonzalo Boye segueix carregant, amb la seva particular ironia, contra tots els que es van posicionar contra els eurodiputats independentistes. Qui s'endú el nombre més gran de retrets és Adrián Vázquez, eurodiputat de Ciutadans, a qui aquest dijous Boye ja va dedicar un missatge a les xarxes socials que deia: "Què tal va la venda de fum?".

Gonzalo Boye s'ha tornat a dirigir aquest divendres a Vázquez i també a Antonio Tajani, l'aleshores president del Parlament Europeu que va "posar en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats", tal com assegura l'advocat general del TJUE. "El que ha passat ara és que es confirma que tots aquests anys, l'actitud de gent com Adrián Vázquez o Antonio Tajani, no era més que intentar aprofitar-se del càrrec de Carles Puigdemont i Toni Comín", ha sentenciat Boye que ha apuntat que "el mínim que podrien i haurien de fer és admetre l'error", cosa que, afegeix, "mai faran".

"Mai serà necessari jurar la Constitució"

Segons l'advocat general del TJUE, la decisió de Tajani d'agafar com a referència la llista definitiva notificada per la Junta Electoral Central (JEC), en la qual no hi havia ni Puigdemont ni Comín per no haver jurat la Constitució, tal com exigeix la legislació espanyola, "no reflectia de forma fidel i completa els resultats" dels comicis europeus en què ambdós eurodiputats havien estat escollits. Què vol dir això, segons ha explicat Boye, que es va malinterpretar des del principi un article, i que aquest és el "pecat original".

L'advocat de Puigdemont recorda que amb aquesta mala interpretació "ja es va fer tot malament des del principi, es van fer moltes coses malament a partir d'una interpretació errònia del dret europeu". És per això, que està convençut que a partir d'ara "mai serà necessari jurar la Constitució espanyola per ser eurodiputat, es deroga així l'article de la LOREG".

El cas de Josep Lluís Alay

L’advocat ha recomanat al cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, que “segueixi on ha estat en tot moment, a Barcelona”, malgrat el cas Tsunami Democràtic. Boye ha explicat que “ara” la llei d’amnistia és “sòlida”, a diferència del que segons ell passava abans del ‘no’ de Junts al text. “Nosaltres ens vam plantar fins que es van modificar preceptes per cobrir casos com el del Tsunami”, ha dit. Boye ha evitat valorar la decisió d’alguns dels investigats de marxar a l’exili, però ha insistit en la robustesa de l’amnistia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!