La declaració de Mireia Boya, exdiputada de la CUP, ha estat destacadament diferent de les que s'han fet fins ara al Tribunal Suprem. Cap investigat fins ara ha tret els colors al jutge. Boya ho ha fet citant el mateix Llarena que l'any 2012, en una entrevista al diari El Mundo, apostava per una solució política i no judicial al conflicte entre Catalunya i Espanya.

L'exdiputada de la CUP ha citat les declaracions on Pablo Llarena, recentment nomenat president de l'Audiència de Barcelona, deia "que el conflicte identitari català i la integritat de l’Estat espanyol requeria fonamentalment una solució política i no judicial".

En aquesta mateixa entrevista el que ara és magistrat del Tribunal Suprem i instructor del cas contra el referèndum també deia que "existeixen sentiments generalitzats de la ciutadania que necessiten una resposta política". 

I encara anava més enllà: "El que no es pot pretendre és que tota la qüestió relativa a atribuir un espai significatiu a la individualitat catalana i tota aquesta qüestió relativa a la integració de Catalunya a Espanya es resolgui judicialment, perquè no ha de ser així".

Avui, però, quan Mireia Boya li ha retret les seves declaracions, Llarena ha fugit d'estudi i ha dit: "S'oblida vostè d'un matís" i ha remarcat el "fonamentalment" de la seva frase en l'entrevista.

Boya ha tret pit avui a la sala de vistes i s'ha mostrat ferma en les seves conviccions. No ha hagut d'acatar la Constitució perquè no l'hi han preguntat, ha assegurat que creien en "l'efectivitat real" de la proclamació de la independència i que mai formar part de cap comitè estratègic, perquè, de fet, no n'hi havia cap. També ha dit que no en sabia res de l'Enfocats i que sempre va reclamar una solució dialogada al conflicte.

Ningú ha demanat mesures cautelars per a Boya, perquè segons fonts judicials, la Fiscalia no ha vist la seva intervenció per enlloc. I VOX, que actua d'acusació popular, ha seguit aquesta línia. Amb tot, Boya continua imputada amb càrrecs, entre els quals hi ha la rebel·lió, sedició i malversació.