La qüestió dels indults planteja algunes fugues dins els partits espanyols. D'una banda, el PSOE ja comença a veure com membres històrics del partit han confirmat que assistiran a Colón contra el que planteja el president espanyol Pedro Sánchez o el no rotund de l'expresident Felipe González.

De l'altra, el Partit Popular ja ha vist com alguns dels seus han intentat tirar pilotes fora. El president de la Xunta gallega, Alberto Núñez Feijóo, ha lamentat que no assistirà a la manifestació perquè precisament "aquell mateix diumenge a primera hora" té un viatge internacional. Tot i que ràpidament va sortir a donar suport públic a la iniciativa del seu líder, Pablo Casado.

Ben diferent és el que pot acabar passant amb els representants populars a Catalunya. Tot i anar com a independent del partit, el màxim cap a la regidoria de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, no ha signat contra els indults als presos polítics independentistes i ho farà si es troba entre l'espasa i la paret: "Jo no tinc coneixement que s'hagin posat a Barcelona taules per signar. Si he de signar, ho faré perquè soc president del PP a Barcelona", en declaracions aquest dissabte a TV3.

Rahola titlla Bou de "xaiet"

Davant d'aquest "ho faré" si no li queda més remei, Pilar Rahola, que també compartia plató en aquell moment, li va preguntar si "era un xaiet a les ordres del partit" i Bou va argumentar-ho: "Vull saber l'efectivitat d'aquestes firmes aquí a Catalunya. Tots tenim memòria sobre les firmes contra 12 o 13 articles contra l'Estatut i va ser terrible perquè vaig escoltar durant la campanya que el PP era anticatalà i vull recordar que estem trufats de catalans. Per tant hem de fer molta pedagogia si es firma i explicar-ho molt bé", recordava Bou sobre la campanya de l'any 2006.

El desastre en les darreres eleccions al Parlament, confirmen el poc espai polític que té aquest partit a Catalunya, per darrere de Vox i Ciutadans, amb tres diputats de 135 i sent la vuitena i darrera força de l'hemicicle. 

A grans trets, des de Catalunya el PP ha optat per un perfil baix en la campanya de recollida de signatures contra els indults. De moment, no han posat taules als carrers per reunir-les, com ja passa a Madrid o Sevilla, tot i que han reiterat que s'oposen a la mesura de gràcia de Sánchez. Si la campanya avança, no descarten situar carpes a diferents municipis en una segona fase. De moment, ho deriven tot a través de la pàgina web o en seus provincials i locals. Casado tampoc té previst venir a fer campanya a Catalunya.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Josep Bou