El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha descrit l'examen que aquest dijous ha hagut de passar Espanya davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides com "la rebregada més dura que ha patit el regne d'Espanya en matèria de drets humans". "El Consell de Drets Humans, a través de l'informe previ de l'alt comissionat de Drets Humans i la intervenció dels països ha evidenciat que a Espanya no s'estan respectant els drets civils i polítics", ha argumentat.

A parer del conseller, l'examen ha servit perquè les Nacions Unides denunciï des de Ginebra el mateix que el Govern ha denunciat repetidament, per la qual cosa ha reclamat que es respectin els drets humans i acabi la "repressió" viscuda els darrers anys en el pols entre Catalunya i Espanya.

"Hem vist països importants demanant que es respecti la llibertat d'expressió, els drets humans, que les decisions i dictàmens de NU es compleixin; hem vist al·legats contraris a la brutalitat policial; hem vist com es criticava i molt la llei mordassa. Hem vist un desplegament de crítiques a l'Estat espanyol que porta a una conclusió ineludible: que l'Estat espanyol ha de complir amb les Nacions Unides, les recomanacions dictàmens i decisions que allà s'adopten", ha explicat.

Bosch ha conclòs que avui ha estat "un dia important" en què els països del món i Nacions Unides a través dels seus organismes han reclamat a l'Estat espanyol "que posi fil a l'agulla, que enceti el diàleg i que el diàleg polític substitueixi aquestes vulneracions dels drets humans".