El ministre d'Exteriors espanyol Josep Borrell va participar el passat 26 de febrer en un acte a la seu del Club Suïs de la Premsa, a Ginebra,  on va ironitzar que Espanya no és "un cas extrany o raríssim" pel fet de no acceptar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. "Sou vosaltres, que sou raríssims", va afirmar, en al·lusió a la tendència de Suïssa a resoldre conflictes per mitjà de referèndums com el cas del cantó del Jura, segons ha informat el diari swissinfo.ch.   

En ser preguntat per si el govern espanyol contempla la celebració d'un referèndum per resoldre la qüestió catalana, Borrel va establir diferències entre els dos països. "Entenc que parlar de referèndum a Suïssa és com parlar de truita a Espanya. És habitual aquí", va afirmar el ministre d'Exteriors. En canvi, el ministre socialista va defensar que "la Constitució espanyola defensa la unitat del país en els mateixos termes que la italiana, l'alemanya, la francesa i la nord-americana".

Borrell va utilitzar diferents exemples de referèndums d'independència per assegurar que el dret a l'"autoderminació no existeix". En opinió del ministre, la negociació que hi va haver entre Escòcia i el Regne Unit és un cas especial perquè aquest país no té una constitució que prohibeixi consultes d'aquesta mena. 

Borrell també va aprofitar per criticar durament la internacionalització del procés català per part dels independentistes. "L'independentisme pretén presentar-se al món com un heroi davant d'una Espanya incapaç de solucionar un problema polític", va afirmar. Segons el ministre, els independentistes han arribat a comparar la situació a Catalunya amb la dels Balcans als anys noranta. "Qui es creu que Catalunya té alguna cosa a veure amb Kósovo, Bosnia o Eslovenia en el pitjor moment de la seva historia? Per l'amor de Déu!".