El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha afirmat aquest dijous que se sent "especialment satisfet" que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi paralitzat cautelarment l'obertura de tres noves delegacions de la Generalitat a l'estranger acceptant els arguments que va donar el seu Departament. "És per a mi una satisfacció important", ha dit durant un acte a casa d'Amèrica per a presentar un llibre que recopila els articles que ha escrit en el seu període com a ministre.

Borrell ha defensat que la paralització no ha estat "un 155 diplomàtic" com ha dit la Generalitat en una reacció que ha qualificat de "furibunda". No obstant això, ha subratllat que la seva obligació és que es compleixi la Llei d'acció exterior i actuar si hi ha oficines que es financen amb diners públics i es dediquen a "denigrar a l'Estat espanyol". També ha deixat clar que caldrà continuar actuant.

Per això, ha celebrat que d'hagin frenat les de Mèxic, l'Argentina i Tunísia mentre el TSJC estudia el fons del recurs. "Bastants hi ha ja", ha assenyalat. Igual que quan va prendre possessió fa un any i mig, Borrell creu que "el gran problema d'Espanya des del punt de vista de la política exterior és pura i simplement la unitat de l'Estat" i la seva integritat territorial.

Per això, ha dit, amb aquest govern l'antiga Marca España "va virar" de la seva antiga orientació de diplomàcia econòmica i les Ambaixades van rebre instruccions contràries a la que, en la seva opinió, era la consigna anterior: "De cara a terra, tots callats i esperar que passada, i no va passar". Es tractava, ha dit, de fer el que feien els independentistes, construir un relat.

Per a Borrell, el dia que el llavors ambaixador a Washington, Pedro Morenés, va respondre al "vitriolo" del president de la Generalitat, Quim Torra, contra Espanya. "Contra vent i marea, hem anat recuperant espais", ha dit, defensant la labor del seu departament en aquest àmbit.