L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha tornat a criticar avui Rússia pel pres polític Navalni, però ha seguit evitant fer cap retret a Espanya per l'existència de presos polítics i exiliats catalans, en el que s'ha convertit en el taló d'Aquil·les del seu mandat internacional.

"La decisió de la sentència del cas Navalni d'etiquetar-los com a "grups extremistes" suposa l'esforç més seriós del govern rus fins ara, per suprimir l'oposició política independent i les investigacions anticorrupció", ha indicat Borrell. "Emplacem Rússia a complir amb les obligacions internacionals i a defensar aquests drets", ha afegit. L'alt representant diplomàtic ha fet un comunicat amb aquests arguments.

Borrell ha mantingut aquesta doble vara de mesurar, tot i que el Consell d'Europa ha demanat en comissió a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger i que estiguin perseguits pels mateixos motius. Alhora, el Tribunal General de la Unió Europea ha decidit suspendre temporalment l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que havia aprovat el Parlament Europeu a petició del Tribunal Suprem.

L'alt representant diplomàtic de la UE ja va patir una rebolcada del ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, el passat mes de febrer a Moscou, quan va denunciar el cas Navalni, i el representant rus li va recordar l'existència de presos polítics i exiliats a l'Estat espanyol. 

“Els líders independentistes són a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica hi han sentenciat en contra”, va argumentar Lavrov deixant en evidència Borrell, que no va trobar la manera de respondre.