La decisió de Josep Borrell de renunciar a l’acta d’eurodiputat s’ha pres d’acord amb el president en funcions Pedro Sánchez. Així ho ha explicat aquest dimecres al migdia el ministre d’Exteriors en funcions, hores després de comunicar-ho a la Junta Electoral Central. Segons ha justificat, la decisió s’ha pres tenint en compte que el Ministeri “no podia quedar vacant durant un temps indefinit”, en referència a les complicades negociacions per a la investidura. I ha assenyalat directament Pablo Iglesias. En aquests moments, el PSOE no disposa dels números per tirar-la endavant. Malgrat tot, no tanca la porta a ser comissari europeu.

Hi ha una incertesa considerable sobre la investidura”, ha assegurat Josep Borrell en declaracions als periodistes des del Parlament Europeu, on s’ha reunit amb el seu president Antonio Tajani. “Poden ser quinze dies o poden ser tres mesos”, ha assegurat el socialista català. “En els temps que vivim, complicats, un govern difícilment pot no tenir un ministre d’Exteriors durant molt de temps”, ha insistit en aquesta línia.

Preguntat sobre les especulacions perquè fos comissari europeu, el ministre d’Exteriors ha deixat la porta encara oberta. “No cal ser europarlamentari per ser hipotèticament comissari”, ha recordat el dirigent espanyol. “En canvi, sí que hi havia una incompatibilitat per continuar sent ministre”, ha contraposat per justificar la seva renúncia.

D'aquesta manera, Borrell renuncia a una segona etapa al Parlament Europeu, una cambra que ja va presidir entre els anys 2004 i 2007. En una entrevista a Eldiario.es va justificar la decisió d'acceptar presentar-se a les eleccions adduint que eren "diferents". I sostenia: "Els últims cinc anys ha crescut molt el nacionalpopulisme, l'antieuropeisme d'extrema dreta i d'extrema esquerra. És una ocasió de fer política en el sentit més noble de la paraula".