L'alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest dimarts que la llei d'amnistia que perdona els delictes del procés de Catalunya busca "fer taula rasa". D'aquesta manera, el polític socialista recull cable després d'afirmar ahir dilluns que els pactes del PSOE amb Junts i ERC li provocaven "molta preocupació".

"Les amnisties es fan amb aquest objectiu: històricament les amnisties són el punt final d'una fase de conflicte que prova de fer creu i ratlla. Totes les amnisties tenen aquest objectiu. Naturalment, aquesta també ho té", ha declarat Borrell en una roda de premsa després de la reunió de ministres de Defensa de la UE celebrada aquest dilluns a Brussel·les, segons recull l'agència Efe. Borrell ha afirmat que no diria "res més" sobre aquesta qüestió "per raons òbvies sent on soc", amb referència al fet que parlava com a cap de la diplomàcia de la Unió Europea després d'una trobada de ministres de Defensa dels 27.

Dilluns, preguntat per la seva opinió sobre el projecte de llei d'amnistia, Borrell no va voler pronunciar-s'hi perquè, segons va dir, ahir encara no coneixia el text. Sí que es va pronunciar dilluns sobre els acords del PSOE amb els partits independentistes catalans Junts i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "Sí, ja conec els acords polítics assolits amb dos partits independentistes i certament aquests acords em provoquen alguna preocupació o força preocupacions, lògiques, d'altra banda, perquè es tracta d'un problema complex i difícil," va declarar en una altra roda de premsa. Borrell va afegir que sobre aquest problema "complex i difícil" s'hi pronunciaria "en el seu moment, no ara."

"És evident que no puc barrejar el meu paper amb consideracions personals sobre un problema de política interior espanyola, la qual cosa no vol dir que no tingui la meva opinió i que en algun moment l'expressaré, perquè tinc ple dret a fer-ho, sense involucrar-hi les institucions europees, de cap manera," va comentar.

Llei registrada pel PSOE dilluns

El PSOE va registrar aquest dilluns al Congrés, en solitari, sense les signatures dels seus socis d'investidura (Sumar, Junts, ERC, EH Bildu, PNB i BNG), la proposició de llei d'amnistia que anul·la la "responsabilitat penal, administrativa i comptable" de les persones vinculades amb el procés sobiranista a Catalunya durant una dècada, des de l'1 de gener del 2012 al 13 de novembre del 2023. Aquesta mesura facilitarà la investidura de Pedro Sánchez com a president de l'Executiu i ha generat manifestacions de rebuig a l'Estat. El PSOE va tancar acords amb els independentistes catalans per aconseguir els vots necessaris al Congrés i així investir Sánchez com a president durant quatre anys més. La llei d'amnistia és part d'aquests acords.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!