L'alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que els acords del PSOE amb Junts i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol li provoquen "alguna preocupació o força preocupacions", ha informat l'agència EFE. Aquestes declaracions es produeixen el mateix dia que ha transcendit el contingut de la llei d'amnistia, negociada pel PSOE amb els partits independentistes.

"Sí que conec ja els acords polítics aconseguits amb dos partits independentistes i certament aquests acords em provoquen alguna preocupació o força preocupacions, lògiques, per altra banda, perquè es tracta d'un problema complex i difícil", ha afirmat Borrell en el transcurs d'una roda de premsa després de la reunió de ministres d'Exteriors de la UE celebrada aquest dilluns a Brussel·les. Ha afegit que d'aquest problema "complex i difícil" Borrell es pronunciarà "al seu moment, no ara".

Sobre el projecte de llei d'amnistia no es va voler pronunciar perquè va dir que encara no coneix el text, ja que ha estat aquest dilluns "tancat" a la reunió de ministres d'Exteriors dels Vint-i-set i "aquests dies" ha estat "terriblement ocupat amb els problemes propis de la seva funció” com a cap de la diplomàcia comunitària.

"Estic aquí ara com a alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior en una roda de premsa en una institució comunitària donant compte dels debats d'un consell d'Afers Europeus", ha comentat el polític del PSOE.

"És evident que no puc barrejar el meu paper amb consideracions personals sobre un problema de política interior espanyola, cosa que no vol dir que no tingui la meva opinió, i en algun moment l'expressaré, perquè tinc ple dret a fer-ho, sense involucrar les institucions europees, de cap manera", va comentar. Ha assenyalat que "tots" els que el coneixen a Espanya i "saben la seva trajectòria personal i política prèvia poden imaginar què en pensa".

El gir discursiu del PSOE amb l'amnistia

Les paraules de Josep Borrell arriben en un moment molt delicat per al partit socialista espanyol. Aquesta setmana és clau per coronar amb èxit les negociacions que han mantingut amb Junts i ERC els darrers mesos de cara a revalidar el seu poder a la Moncloa. Aquest procés que ha fet el PSOE l’ha obligat a canviar de posició i entomar una multitud de crítiques pel seu gir discursiu. Si durant la campanya electoral l’amnistia era un impossible, des de fa poques setmanes aquesta llei s’ha convertit en una necessitat per tal de pacificar Catalunya.

Els temors de Borrell s’expressen també quan hi ha una intensa campanya des de les files del PP perquè membres del PSOE que no veuen clara aquesta operació s’hi mostrin contraris. Els populars fins i tot han alimentat un possible transfuguisme per evitar que aquesta llei d’amnistia tiri endavant

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!